29.09.2008

Про затвердження Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України

Наказ від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155

Обіг нафти і нафтопродуктів —

затверджено спеціальну Інструкцію

 

Наказ Міністерства палива та енергетики, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту і зв’язку, Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155

«Про затвердження Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України»

 

Мінпалива, Мінекономіки, Мінтранс і Держкомтехрегулювання спільним наказом затвердили

Інструкцію про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України, що коментується (далі — Інструкція).

Ця

Інструкція встановлює єдиний порядок організації та виконання робіт, пов’язаних з прийманням, транспортуванням, зберіганням, відпуском та обліком товарної нафти і нафтопродуктів. Її положення є обов’язковими для всіх суб’єктів господарювання, у тому фізичних осіб — підприємців, які займаються хоча б одним із видів економічної діяльності — таким, як закупівля, транспортування, зберігання та реалізація нафти і нафтопродуктів на території України. Інструкція не поширюється на видобування нафти, здавання її із системи магістральних нафтопроводів споживачам і на міждержавні перевезення нафти і нафтопродуктів.

В

Інструкції описано порядок приймання, відпуску і документальне оформлення нафти і нафтопродуктів.

Окремий

розділ 10 Інструкції присвячено обліку нафтопродуктів на автозаправних станціях (далі — АЗС). Зокрема, описано порядок приймання нафтопродуктів, відпуску їх споживачам як за готівку, так і за безготівковим розрахунком з використанням відомостей, талонів, платіжних карток. Форму відомості на відпуск нафтопродуктів наведено в додатку 16 до Інструкції. Форму, зміст і ступінь захисту бланків талонів установлює емітент талона (п.п. 10.3.3.1 Інструкції). Описано порядок приймання-передачі зміни на АЗС.

Розглянуто процедуру збирання та відпуску відпрацьованих нафтопродуктів спеціалізованими підприємствами (

розділ 12) та особливості проведення інвентаризації нафти і нафтопродуктів (розділ 13).

Для організації обліку руху нафти і нафтопродуктів у формі додатків до

Інструкції наведено низку документів і докладно описано порядок організації такого обліку в суб’єктів господарювання.

Окремий

розділ 17 Інструкції присвячено питанням визначення втрат нафти і нафтопродуктів та їх списання.

Інструкція, що коментується, набула чинності 13 вересня 2008 року. З цієї самої дати скасовано аналог Інструкції, що коментується, — Інструкцію про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та в організаціях України, затверджену спільним наказом Держнафтогазпрому, Мінекономіки, Мінтрансу, Держстандарту і Держкомстату від 02.04.98 р. № 81/38/101/235/122. Її скасування як такої, що не відповідає принципам державної регуляторної політики, спричинено вимогами п. 4 ст. 3 Указу Президента України «Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики» від 01.06.2005 р. № 901.