29.09.2008

Про працевлаштування пенсіонерів

Лист від 08.09.2008 р. № 1/8-89/06

ІНВАЛІД-ПЕНСІОНЕР

зараховується у виконання нормативу щодо працевлаштування інвалідів

 

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 08.09.2008 р. № 1/8-89/06

«Про працевлаштування пенсіонерів»

 

Працевлаштування інвалідів актуальне для всіх суб’єктів господарювання. Незважаючи на те що вимога про обов’язкове працевлаштування інвалідів існує вже давно і цій темі приділяється чимало уваги, запитання щодо цієї сфери виникають.

Лист, що коментується, присвячено одному з них: чи можна зарахувати працюючого інваліда пенсійного віку в рахунок виконання нормативу?

«Так», — абсолютно справедливо відповідають автори

листа. Інвалід — це особа зі стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюванням, наслідком травм чи з уродженими вадами, що призводить до обмеження життєдіяльності, до потреби в соціальній допомозі та захисті (ст. 2 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII; далі — Закон № 875).

Норматив для працевлаштування інвалідів установлено

ст. 19 Закону № 875. Саме в цій статті зазначено, що виконанням нормативу вважається працевлаштування інвалідів, для яких це місце роботи є основним. Як бачимо, Закон про захист інвалідів не обмежує вік інвалідів, які зараховуються у виконання нормативу.

Крім того, відповідно до

Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII громадяни похилого віку (чоловіки віком 60, а жінки — 55 років і більше) мають право на працю нарівні з іншими громадянами.

На підставі цього в

листі зроблено висновок, що будь-які обмеження (крім стану здоров’я, професійної підготовки і трудових навичок) для реалізації інвалідами свого права на працю та перешкоди для врахування підприємствами у виконання 4 % нормативу роботи інваліда пенсійного віку відсутні.

У зв’язку з цим зауважимо також, що підприємству, яке працевлаштувало інваліда, не зашкодить ознайомитися з висновком МСЕК. З нього, зокрема, можна дізнатися, наскільки обмежено здатність інваліда до трудової діяльності. Так, згідно з

Інструкцією про встановлення груп інвалідності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я від 07.04.2004 р. № 183, існують три ступені обмеження здатності до трудової діяльності. При цьому 3-й ступінь означає нездатність до трудової діяльності.

Так-от, наявність висновку МСЕК про те, що інвалід є непрацездатним (не здатним до трудової діяльності),

унеможливлює його працевлаштування. На це Мінпраці звертало увагу в листі від 01.06.2007 р. № 1204/19/71-07.

З приводу оподаткування зарплати таких працівників див. «Якщо на підприємстві працює інвалід-пенсіонер: як сплачувати внесок до Пенсійного фонду і яку ПСП застосовувати» // «БТ», 2008, № 2, с. 46.