06.04.2009

Про затвердження Положення про проведення конкурсу з елементами аукціону щодо відбору забудовників для надання державної підтримки на добудовування об’єктів незавершеного житлового будівництва

Наказ від 16.03.2009 р. № 105/416/219

ЖИТЛОВА НЕЗАВЕРШЕНКА ІЗ 70 % ГОТОВНІСТЮ:

з’явилося Положення про проведення конкурсу на отримання держпідтримки

 

Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Мінфіну, Міністерства економіки України від 16.03.2009 р. № 105/416/219

«Про затвердження Положення про проведення конкурсу з елементами аукціону щодо відбору забудовників для надання державної підтримки на добудовування об’єктів незавершеного житлового будівництва»

 

Наказ

, що коментується, розроблено на виконання постанови КМУ «Деякі питання іпотечного кредитування» від 11.02.2009 р. № 127.

Нагадаємо, що

постановою № 127 затверджено Порядок фінансування завершення будівництва житлових об’єктів зі ступенем готовності понад 70 відсотків із застосуванням механізму іпотечного кредитування громадян*. Ним установлено, що житлові об’єкти та їх забудовники визначаються за результатами конкурсу (з елементами аукціону), що проводиться в порядку, установленому Мінрегіонбудом, МФУ та Мінекономіки.

* Див. ком. «Будівництво житла: антикризові порядки держпідтримки» // «БТ», 2009, № 10, с. 4.

І ось тепер порядок проведення такого конкурсу з’явився — наказом, що коментується, затверджено відповідне

Положення.

Положення

визначає процедуру проведення конкурсу з елементами аукціону (далі — конкурс) з метою визначення забудовників для отримання права на держпідтримку на добудовування об’єктів незавершеного житлового будівництва, що відповідають певним вимогам та мають найнижчу ціну 1 кв. м житла із запропонованих.

На підставі інформації міжвідомчої комісії, створеної відповідно до

постанови № 127 для відбору житлових об’єктів незавершеного житлового будівництва зі ступенем готовності понад 70 %, конкурсна комісія публікує оголошення в газеті «Урядовий кур’єр» та розміщує на офіційному сайті Мінрегіонбуду (www.minregionbud.gov.ua) інформацію про оголошення конкурсу не пізніше 15 календарних днів до дати проведення конкурсу.

Загальні умови та вимоги до проведення конкурсу:

— нікому з учасників конкурсу не надаються переваги;

— забороняється встановлення дискримінаційних умов до забудовників, зокрема вимог до забудовників, спрямованих на необґрунтоване обмеження прав забудовників для участі в конкурсі.

Конкурс вважається таким, що відбувся, якщо зареєстровано не менше 2 учасників конкурсу на отримання права на держпідтримку на добудовування об’єктів незавершеного будівництва у відповідному регіоні;

До участі в конкурсі допускаються забудовники, які мають об’єкти незавершеного житлового будівництва, що відповідають вимогам, визначеним

постановою № 127, та пройшли відбір на відповідність цим вимогам згідно з рішенням міжвідомчої комісії з відбору житлових об’єктів. Перелік документів, що подаються конкурсній комісії для участі в конкурсі, наведено в п. 5 Положення. Серед них — витяг із рішення міжвідомчої комісії з відбору житлових об’єктів. У свою чергу, Перелік документів, які необхідно подати до Мінрегіонбуду для підготовки матеріалів до розгляду на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань добудовування об’єктів незавершеного житлового будівництва, наведено в листі Мінрегіонбуду від 17.03.2009 р. № 8/5-395.

Початкова вартість і крок пропозиції визначаються:

 

Регіон

Початкова пропозиція

Крок

 

у %

у кв. м

у грн.

Для м. Києва

За 8000 грн. — 1 кв. м

1 %

0,01 кв. м

80 грн.

Для Київської області

За 7500 грн. — 1 кв. м

1 %

0,01 кв. м

75 грн.

Для м. Севастополя та обласних центрів

За 6000 грн. — 1 кв. м

1 %

0,01 кв. м

60 грн.

 

Переможцями є учасники, які запропонували найбільшу площу житла за запропоновану ціну. При цьому забудовник бере на себе зобов’язання добудувати і ввести в експлуатацію об’єкт будівництва за кошти, обсяг яких визначається з розрахунку ціни, запропонованої ним на конкурсі.

Наказ, що коментується, набрав чинності 16.03.2009 р.