20.04.2009

Калейдоскоп документів. Зміни в декларації про доходи і майновий стан для отримання всіх видів соціальної допомоги

Калейдоскоп документів від 13.02.2009 р. № 58

Зміни в декларації про доходи і майновий стан для отримання всіх видів соціальної допомоги

 

Згідно з

постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250 «Про затвердження Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям» (зі змінами) та з метою вдосконалення процедури заповнення відомостей про доходи і майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, Мінпраці внесло зміни до форми декларації про доходи і майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 р. № 204.

Змінами

розділи VI і VII викладено в новій редакції.

Так, у

розділі VI тепер необхідно зазначати відомості про такі додаткові джерела для існування з описом характеристик їх отримання та використання: здавання в наймання чи оренду житлового приміщення (будинку) або її частини; один або кілька членів сім’ї працюють без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; можливість одержання доходу від утримання худоби, птиці, інших тварин; дохід від народних промислів; використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса; заощадження (що мають документальне підтвердження); грошові перекази; інші види додаткових джерел для існування.

У

розділі VII тепер необхідно зазначати відомості про всі витрати, здійснені протягом 12 місяців перед зверненням, а не лише про ті, що перевищували 10 прожиткових мінімумів для сім’ї, у тому числі: придбання земельної ділянки; придбання квартири (будинку); придбання автомобіля, транспортного засобу (механізму); придбання будівельних матеріалів; придбання інших товарів довгострокового вжитку; придбання іншого майна; оплата послуг з будівництва, ремонту квартири (будинку); оплата послуг з ремонту автомобіля, транспортного засобу (механізму); оплата послуг телефонного (у тому числі мобільного) зв’язку; оплата послуг з навчання; оплата інших послуг.

Зауважимо, що раніше в зазначених розділах декларації деталізація додаткових доходів та витрат не здійснювалася.

Нагадаємо, що

наказом № 204, крім форми декларації, затверджено також і форму довідки про склад сім’ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб.

У статті

«Дитячі допомоги — що повинні знати роботодавець і працівник» // «БТ», 2008, № 40, с. 27 ми розповідали, як отримати допомогу по догляду за дитиною до трьох років у більшому розмірі, ніж 130 грн., особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною, використовуючи декларацію, затверджену наказом № 204, а про нюанси отримання соціальної допомоги читайте в «Калейдоскопі документів» «Сукупний дохід сім’ї для соціальної допомоги у 2009 році» // «БТ», 2009, № 3, с. 12.

Наказ

набрав чинності 21.03.2009 р.

(Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 13.02.2009 р. № 58)