20.04.2009

Виплати за договором оренди — чи є внески до Фонду безробіття?

Відповідь на запитання

Виплати за договором оренди — чи є внески до Фонду безробіття?

 

Підприємство орендує у фізичної особи автомобіль. Чи потрібно нараховувати на суми орендної плати страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що з 13.01.2009 р. набрав чинності

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р. № 799-VI*.

* Див. ком. «Нові ставки внесків до соцфондів і не лише...» // «БТ», 2009, № 3, с. 4; статтю «Зарплата та виплати за цивільно-правовими договорами у 2009 році» // «БТ», 2009, № 4, с. 36.

Ним змінено розмір внесків до ФБ та строки їх сплати, а також визначено, що страхові внески до цього Фонду з 13 січня 2009 року нараховують також фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності та інші особи (уключаючи юридичних осіб), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру,

на суми винагороди за виконані роботи (надані послуги) фізичними особами за такими договорами цивільно-правового характеру (ЦП-договори).

Згідно з

ч. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III нарахування внесків до ФБ також передбачено для страхувальників, які здійснюють виплату винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) згідно з цивільно-правовими угодами. Слід зазначити, що Центр зайнятості в листі від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09** також указав, що страхові внески на випадок безробіття нараховують на суми виплати фізичним особам за виконання робіт (надання послуг).

** Див. ком. «Внески до Фонду безробіття з 13.01.2009 р. — роз’яснює Центр зайнятості» // «БТ», 2009, № 4, с. 8.

З цього можливо зробити висновок:

внески до ФБ потрібно нараховувати не на всі винагороди за ЦП-договорами, а лише за тими, які передбачають виконання робіт чи надання послуг.

Що стосується договору оренди (найму) незалежно від сторін договору (фізичні особи та юридичні), то він за своєю суттю відноситься також до ЦП-договорів. Однак договір оренди (найму) не відноситься ні до договору про виконання робіт, ні до договору про надання послуг.

Звертаємо увагу: відповідно до

п. 1.31 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР та п. 1.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди прирівнюється до поставки послуг. Але ці норми не розповсюджуються на внески до соцфондів.

Аргументом на користь того, що на виплати щодо договору найму (оренди) не нараховують внески до ФБ, є те, що договір найму (оренди) та договори про надання послуг та виконання робіт регулюються різними главами

Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) та мають різний предмет договору. А саме:

договір найму (оренди) регулюється главою 58 і 59 ЦКУ, а предметом такого договору виступає річ , яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ), або майнові права. (ст. 760 ЦКУ);

договір про надання послуг регулюється главою 63 ЦКУ, а предметом цього договору є послуга, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ);

виконання робіт передбачає договір підряду, який регулюється главою 61 ЦКУ. За ним одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Про те, що

договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг зазначав також і Мін’юст у листі від 23.02.2004 р. № 8-11-19.

Отже, усі наведені аргументи підтверджують те, що

на винагороди за договором оренди (найму) справляти внески до ФБ не потрібно, оскільки такий договір не відноситься ні до договорів на виконання робіт, ні до договорів на надання послуг.

Варто також зазначити і те, що до договорів виплати, щодо яких не обкладаються внесками до ФБ, крім договору найму (оренди), потрібно також відносити договори купівлі-продажу (

глава 54 ЦКУ), дарування (глава 55), позики (глава 71), доручення (глава 68), комісії (глава 69), зберігання (глава 66).

 

Сергій ДЕЦЮРА