27.04.2009

Калейдоскоп документів. Нацбанк заборонив знижувати проценти за депозитами в односторонньому порядку

Калейдоскоп документів від 23.03.2009 р. № 159

Нацбанк заборонив знижувати проценти за депозитами в односторонньому порядку

 

Нацбанк уніс зміни до

Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою Правління НБУ від 03.12.2003 р. № 516.

Уточнено особливості укладення договорів банківського вкладу (депозиту): вклади тепер класифікуються як

вклад (депозит) на вимогу (договір укладається на умовах його видачі на першу вимогу) і строковий вклад (депозит) (договір передбачає повернення вкладу після закінчення встановленого договором строку).

Банкам

заборонено в односторонньому порядку змінювати умови укладених договорів банківського рахунка і договорів банківського вкладу (депозиту), зокрема зменшувати розмір процентної ставки за договорами банківського вкладу (крім вкладу до запитання) без згоди другої сторони, за винятком випадків, установлених законом.

У разі невиконання банком вимоги фізичної особи про видачу вкладу

чи його частини банк зобов’язаний прийняти вимогу шляхом проставляння на ньому дати отримання, підпису уповноваженої особи, відбитку штампа банку і видати фізичній особі письмове повідомлення про невиконання її вимоги із зазначенням причини. При цьому вимога береться на облік по відповідному позабалансовому рахунку.

Постанова

набере чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

(Постанова Національного банку України від 23.03.2009 р. № 159)