27.04.2009

Якщо відвантаження товару та його поверення відбулися в одному місяці

Відповідь на запитання

Якщо відвантаження товару та його поверення відбулися в одному місяці

 

Відвантаження товару покупцю та його повернення відбулися в одному місяці — у березні 2009 року. При відвантаженні товару покупцю було виписано податкову накладну, а в момент повернення товару — Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної. В якому рядку декларації з ПДВ слід відобразити таке коригування?

(м. Кривий Ріг)

 

Нагадаємо, що ДПАУ своїм

наказом «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» від 21.01.2009 р. № 8* унесла зміни до форми Податкової декларації з податку на додану вартість (далі — декларація з ПДВ) та Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (додаток 1 до податкової декларації з ПДВ). Зокрема, у декларації з ПДВ було підкориговано назву рядків 8 і 16, а саме: у рядку 8 слова «Коригування на основі попередніх звітних періодів» замінено на слова «Коригування податкових зобов’язань». Аналогічна заміна відбулася і в найменуванні рядка 16.

* Див. ком. «Нова форма декларації з ПДВ: унесено зміни до форми декларації та її додатка» // «БТ», 2009, № 6, с. 6.

Вилучені з цих рядків слова раніше давали нам право стверджувати, що до рядків 8 і 16 потрібно включати коригування податкових зобов’язань (податкового кредиту) з ПДВ

лише на підставі попередніх звітних періодів. Якщо ж коригування здійснювалися в тому ж поточному звітному періоді (наприклад, відвантаження товару та його повернення було здійснено у грудні 2008 року), то відображали таке коригування у згорнутому вигляді в рядку 1 декларації з ПДВ. У цьому випадку додаток 1 до декларації з ПДВ не заповнювався, оскільки в рядку 8 стояло прокреслення (хоча Розрахунок коригування виписується в будь-якому випадку). Покупець, у свою чергу, не заповнював рядок 16, а показував загальну суму придбань у рядку 10.1. Аналогічної думки щодо заповнення коригувальних рядків 8 і 16 дотримувалася і сама ДПАУ (лист від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20*).

* Див.ком. «Актуальні питання щодо ПДВ: відповідає ДПАУ»// «БТ», 2008, № 25, с. 6.

Але тепер ДПАУ внесла зміни. Це дає підставу стверджувати, що

починаючи з січня 2009 року коригування ПДВ у межах одного звітного періоду слід відображати в рядках 8 і 16, а не як раніше — у рядках 1 і 10 (відповідно). У нашому випадку податкові зобов’язання з ПДВ рекомендуємо відобразити в рядку 1, а коригування податкових зобов’язань — у рядку 8.3 декларації з ПДВ.

 

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА