03.08.2009

Про затвердження Порядку реєстрації проектної декларації

Постанова від 22.07.2009 р. № 759

ПРОЕКТНА ДЕКЛАРАЦІЯ:

Кабмін затвердив Порядок її реєстрації

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2009 р. № 759

«Про затвердження Порядку реєстрації проектної декларації»

 

Нагадаємо, що згідно зі змінами, внесеними

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення фінансових механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла» від 18.12.2008 р. № 692-VI* до Закону України «Про планування та забудову територій» від 20.04.2000 р. № 1699-ІІІ (далі — Закон № 1699), для спорудження об’єктів житлового будівництва, фінансування яких здійснюється з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, дозвіл на виконання будівельних робіт надається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю тільки після опублікування проектної декларації, яка зареєстрована у визначеному законодавством порядку.

* Детальніше див. ст. «Будівництво: зміни в механізмах інвестування за допомогою ФФБ та ФОН» // «БТ», 2009, № 12, с. 14.

І ось Кабмін

постановою, що коментується, затвердив Порядок реєстрації проектної декларації та її форму. Згідно з цим Порядком проводити реєстрацію такої декларації будуть:

— Держархбудінспекція — за об’єктами, проекти будівництва яких затверджуються Кабміном, органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери їх управління, а також за іншими об’єктами будівництва;

— територіальні органи Держархбудінспекції — за об’єктами будівництва, що розташовуються на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Для здійснення реєстрації проектної декларації забудовнику або уповноваженому ним представнику потрібно подати до інспекції

заяву про реєстрацію проектної декларації (або змін до проектної декларації) за формою згідно з додатком 1 до Порядку. Разом із заявою також подаються два примірники заповненої проектної декларації та їх електронна копія, що готуються у програмі Microsoft Word (формат RTF, шрифт Times New Roman чотирнадцятого розміру). Форма проектної декларації наведена у додатку 2 до Порядку.

Після отримання заяви та декларацій інспекція перевіряє повноту інформації, зазначеної у проектній декларації, та проводить її реєстрацію

в день подання документів. При цьому у випадку, коли декларація не відповідає вимогам законодавства та цього Порядку, інспекція має право повернути таку декларацію забудовнику без реєстрації у той же строк, що і проводиться реєстрація.

Роз’яснення щодо заповнення проектної декларації надаються Держархбудінспекцією.

Слід також зазначити, що при зміні будь-яких даних, що містяться у проектній декларації, забудовник зобов’язаний звернутися до інспекції, яка зареєструвала проектну декларацію, для реєстрації змін до неї. При цьому реєстрація цих змін проводиться у тому ж порядку, що і реєстрація проектної декларації.

Слід пам’ятати: затверджену проектну декларацію потрібно опубліковувати в ЗМІ (

ст. 29 Закону № 1699). ЗМІ, де має публікуватися проектна декларація, зазначається Держархбудінспекції у формі проектної декларації при її реєстрації. Як передбачено проектом наказу Мінрегіонрозвитку «Про оприлюднення у засобах масової інформації проектної декларації», таким ЗМІ буде газета «Урядовий кур’єр».

Постанова, що коментується, набирає чинності з дня її офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано). Зазначимо, що нові вимоги Закону № 1699 щодо необхідності подання проектної декларації набрали чинності з 13.06.2009 р.