10.08.2009

Про перевірки та зняття з обліку фізичних осіб — підприємців при розірванні трудового договору або цивільно-правової угоди з найманим працівником

Лист від 22.05.2009 р. № 170/18/153-09

РЕЄСТРАЦІЯ ЗНЯТТЯ З ОБЛІКУ ПІДПРИЄМЦЯ

в центрі зайнятості — порядок роз’яснює Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 22.05.2009 р. № 170/18/153-09

«Про перевірки та зняття з обліку фізичних осіб — підприємців при розірванні трудового договору або цивільно-правової угоди з найманим працівником»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило порядок реєстрації та зняття з обліку ФОП** у разі укладення та розірвання трудових договорів або ЦП-договорів.

** Використані скорочення: ФОП — фізична особа — підприємець; ЦП-договори — цивільно-правові договори; ЦЗ — центр зайнятості; ФБ — Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Порядок реєстрації та зняття з обліку в ЦЗ ФОП передбачено

п. 3 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339 (далі — Інструкція № 339).

Наведемо схему реєстрації ФОП у ЦЗ та зняття його з обліку в таблиці на с. 6.

Крім того, у

листі, що коментується, Мінпраці ще раз нагадало про введення в дію Критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов’язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, наведеного в додатку до постанови КМУ від 15.04.2009 р. № 345***. Цим Мінпраці ще раз підтверджує поширення його дії на перевірки, що проводяться ЦЗ стосовно сплати внесків на випадок безробіття.

*** Див. ком. «Критерії ризику для сфери соцстрахування на випадок безробіття» // «БТ», 2009, № 17, с. 10.

 

Дії страхувальника

Укладення ФОП трудового договору

Укладення ФОП ЦП-договору

Узяття на облік у ЦЗ у момент реєстрації як підприємця

ЦЗ бере на облік ФОП на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданої державним реєстратором відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей робочими органами виконавчої дирекції ФБ (п. 3.1 Інструкції № 339)

Набуття статусу платника страхових внесків до ФБ

ФОП, які використовують найману працю, набувають статусу платників внесків з дня укладення трудового договору (контракту) з найманим працівником.

При цьому ФОП реєструє трудовий договір з найманим працівником у ЦЗ за своїм місцем проживання в тижневий строк з дня його укладення згідно з Порядком реєстрації трудового договору між працівником та фізичною особою, затверджений наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260. Докладніше про порядок укладення та розірвання трудового договору між ФОП і працівником див. у ст. «Приватний підприємець та наймані працівники» // «БТ», 2009, № 25, с. 36.

ФОП, які використовують працю фізичних осіб за ЦП-договорами, набувають статусу платника страхових внесків з дня укладення ЦП-договору*.

Для цього ФОП подають до ЦЗ:

— заяву (додаток 2 до п. 3.2 Інструкції № 399);

— копію свідоцтва про державну реєстрацію як ФОП;

— копію ЦП-договору, укладеного з особою, за яку сплачуються страхові внески

ЦЗ видає ФОП особисто або надсилає поштою повідомлення про взяття на облік платника страхових внесків (додаток 4 до п. 3.6 Інструкції № 339), в якому зазначено його персональний номер.

Якщо ФОП не використовують найману працю та не укладають ЦП-договори із фізичними особами, вони набувають статусу платників страхових внесків тільки в разі добровільної реєстрації платниками. В інших випадках вони не є платниками внесків до ФБ

Зняття з обліку як платника страхових внесків до ФБ

ФОП, які використовують найману працю, знімаються з обліку як платники страхових внесків до ФБ після (абз. 6 п. 3.8 Інструкції № 339):

1) зняття в ЦЗ з реєстрації останнього трудового договору між ФОП-роботодавцем та працівником;

2) проведення передбаченої законодавством перевірки та повного розрахунку по коштах з ФБ;

3) повного розрахунку по коштах з ФБ

ФОП, які використовують працю фізичних осіб за ЦП-договорами, у разі закінчення взаємовідносин за ЦП-договорами та за умови невикористання ними найманої праці за трудовими договорами, на нашу думку, у ЦЗ також повинні знімати з обліку як платників страхових внесків у ФБ. Однак для такої ситуації в Інструкції № 339 немає норми, подібної до абз. 6 п. 3.8 Інструкції № 339. Нічого не йдеться про це і в листі, що коментується. Як бути в такій ситуації, необхідно уточнити у своєму ЦЗ

Зняття з обліку в ЦЗ у разі припинення підприємницької діяльності

Підставою для зняття з обліку ФОП у робочих органах виконавчої дирекції ФБ є отримання від державного реєстратора відомостей з реєстраційної картки про державну реєстрацію припинення діяльності ФОП.

Персональний номер ліквідованого платника внесків надалі не використовується, а його платежі обліковуються в базі даних до кінця поточного року, відомості про його платежі зберігаються в ЦЗ протягом 3 років (абз. 11 п. 3.8 Інструкції № 339)

* Якщо ФОП, яка використовує працю фізичних осіб за ЦП-договорами, уже взято на облік як платника внесків у зв’язку з використанням найманої праці, то при укладенні ЦП-договорів її додатково брати на облік не потрібно. У такому разі при укладенні ЦП-договору ФОП достатньо нараховувати внесок на винагороду, що виплачується за таким договором, і показувати такі суми у звітності. Не виключено, що в ЦЗ йому запропонують надати копію ЦП-договору, хоча в Інструкції № 339 такої вимоги немає. — Прим. ред.