17.08.2009

Держапробація та випробування сільгосп-ГМО

Постанова від 23.07.2009 р. № 808

Держапробація та випробування сільгосп-ГМО

 

Кабмін послідовно продовжує нормотворчість щодо

генетично модифікованих організмів (далі — ГМО). Сьогодні Кабмін затвердив:

1)

Порядок проведення державної апробації (випробування) генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі, згідно з яким при держапробації ГМО визначається ступінь впливу на: збільшення ареалу дикорослих рослин та засміченість ними посівів культурних рослин унаслідок неконтрольованого розмноження; джерела інфекцій; продукування особливих специфічних речовин у вегетативних та генеративних органах рослин, що стимулюють розмноження шкідників. Держапробація провадиться для кожного виду ГМО за методикою, затвердженою Мінагрополітики за погодженням з Мінприроди та МОЗ;

2)

Порядок державної реєстрації генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі, яким установлено, що держреєстрація ГМО: провадиться Мінагрополітики; може не провадитися за наявності науково-обґрунтованої інформації про небезпеку ГМО для здоров’я людини чи навколишнього природного середовища під час його використання за призначенням; провадиться безкоштовно строком на 5 років.

Утратив чинність

Тимчасовий порядок увезення, державного випробування, реєстрації та використання трансгенних сортів рослин в Україні ( постанова КМУ від 17.08.98 р. № 1304).

(Постанова КМУ від 23.07.2009 р. № 808)