24.08.2009

Ліквідація останнього об’єкта основних фондів групи 2

Відповідь на запитання

Ліквідація останнього об’єкта основних фондів групи 2

 

Згідно з рішенням підприємства у травні 2009 року з балансу списано автомобіль («Форд Транзит») у зв’язку з недоцільністю ремонту. Податкова балансова вартість на момент продажу складала 7558 грн. (це вартість уже за вирахуванням амортизації за другий квартал 2009 року). У цьому ж місяці працівниками підприємства було виконано демонтаж автомобіля (вартість демонтажу — 182 грн.), і 28 травня 2009 року здано металобрухт на суму 775 грн. (без ПДВ).

Оскільки автомобіль відноситься до групи 2 основних фондів, то відповідно балансову вартість цієї групи ми повинні зменшити на балансову вартість автомобіля (для нарахування амортизації за 3 квартал 2009 року, тобто на 7558 грн., але у нашому випадку балансова вартість групи 2 основних фондів прирівняна до нуля. Як цю суму необхідно відобразити в податковому обліку та декларації з податку на прибуток за 2 квартал 2009 року?

 

Підпунктом 8.4.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР

(далі — Закон про податок на прибуток) передбачені умови щодо відображення у податковому обліку операцій продажу основних фондів груп 2, 3 і 4.

У той же час у

п.п. 8.4.6 Закону про податок на прибуток зазначено, що у разі виведення з експлуатації окремих фондів груп 2, 3 і 4 з будь-яких причин (крім їх продажу) балансова вартість таких груп не змінюється.

Між тим,

Закон про податок на прибуток передбачає і окремі винятки із зазначеного правила. Так, п.п. 8.4.7 передбачено умову відносно того що, якщо на початок звітного кварталу групи 2, 3 і 4 основних фондів не містять матеріальних цінностей, балансова вартість таких груп відноситься до валових витрат платника податку такого звітного періоду.

Як указано у

листі ДПАУ від 25.05.2000 р. № 7174/7/15-1117, ситуація, коли на початок звітного кварталу групи 2 і 3 основних фондів не містять матеріальних цінностей, може виникнути або у випадку виведення з експлуатації окремих фондів груп 2 і 3 у зв’язку з їх ліквідацією (п.п. 8.4.6), або у разі якщо з не залежних від платника податку обставин вони зруйновані, украдені або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози або неминучої заміни, зруйнування (п.п. 8.4.8 ст. 8 Закону). При цьому балансова вартість груп 2 і 3 основних фондів залишається незмінною.

У цьому ж

листі зазначається, що п.п. 8.4.7 Закону про податок на прибуток застосовується у разі, коли у вищезазначених випадках усі основні фонди груп 2 і 3 виведені з експлуатації, а балансова вартість відповідної групи основних фондів залишилася незмінною.

Ураховуючи викладене та той факт, що у зв’язку з недоцільністю ремонту в другому кварталі списується легковий автомобіль, який належить до групи 2 основних фондів, а в групі

на початок 3 кварталу не залишається інших матеріальних цінностей, то згідно з положенням п.п. 8.4.7 Закону про податок на прибуток балансова вартість такої групи (у сумі 7558 грн.) відноситься до валових витрат платника податку 3 кварталу (відображається в декларації з податку на прибуток підприємства за 9 місяців).

Що стосується відображення у податковому обліку витрат, пов’язаних з демонтажем зазначеного автомобіля до стадії металобрухту, то аналогічне питання розглядалось в

Інформаційних матеріалах від 07.09.2006 р. «Амортизація у податковому обліку платника податку на прибуток».

Як указано у зазначених

Інформаційних матеріалах, відповідно до ст. 5 Закону про податок на прибуток до валових витрат підприємства відносяться витрати на демонтаж основного фонду, щодо якого підприємством прийнято рішення про ліквідацію, та оприбутковуються придатні для подальшого використання матеріальні цінності. У разі реалізації матеріальних цінностей, оприбуткованих після ліквідації основного фонду, валові доходи збільшуються на вартість продажу таких товарів.

Оскільки і демонтаж автомобіля, і здача металобрухту відбулась

у 2 кварталі 2009 року, то саме у цьому кварталі витрати з демонтажу автомобіля відносяться до складу валових витрат підприємства (182 грн.), а до складу валових доходів цього кварталу відноситься сума 775 грн., отримана за здачу металобрухту.

 

Олександра ВІНЦЕВИЧ,
 головний державний податковий інспектор
 ДПІ у Деснянському районі м. Києва