31.08.2009

За працівницю, яка пішла в декретну відпустку, єдиний податок не сплачують

Відповідь на запитання

За працівницю, яка пішла в декретну відпустку, єдиний податок не сплачують

 

Я — приватний підприємець на спрощеній системі оподаткування. Моя працівниця пішла в декретну відпустку. Чи можна взяти на її місце іншого працівника та як сплачувати єдиний податок?

 

Відповідно до

п. 2 ст. 23 КЗпП суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа, яка використовує найману працю, має право укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника — на період декретної відпустки. У такому разі, оскільки фактично використовується робота працівника, прийнятого за строковим трудовим договором, ставка єдиного податку за нього збільшується на 50 %. При цьому чисельність найманих працівників у штатному розписі буде збільшено на одну одиницю, але ставка єдиного податку збільшуватиметься на 50 % лише за тих працівників, роботу яких фактично використовують.

Звертаємо увагу на дотримання платником єдиного податку вимоги

ст. 1 Указу № 746 стосовно того, що протягом року в трудових відносинах, уключаючи членів сім’ї, може перебувати не більше 10 осіб.

Отже, якщо у трудових відносинах з платником єдиного податку — фізичною особою перебуває 10 осіб, одна з яких перебуває у декретній відпустці, то такий платник не може укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.

Якщо на місце працівника, який перебуває у декретній відпустці, не прийнято іншу особу, ставка єдиного податку для платника єдиного податку за такого тимчасового відсутнього найманого працівника не збільшується.

Аналогічні роз’яснення надано також у

листі ДПАУ від 16.08.2006 р. № 4334/А/17-0715.

 

Олена СМИРНОВА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
 і звернень громадян ДПІ в Нахімовському районі м. Севастополя