31.08.2009

Коли потрібно подавати першу декларацію з ПДВ

Відповідь на запитання

Коли потрібно подавати першу декларацію з ПДВ

 

Свідоцтво платника ПДВ видано 12 липня 2009 року. У липні здійснювалася господарська діяльність. 10 серпня 2009 року подали до місцевої податкової інспекції декларацію за липень, але податковий інспектор відмовився її приймати. Аргумент такий: підприємство в липні відпрацювало не повний календарний місяць.

Чи правомірна відмова податкового інспектора у прийманні декларації з ПДВ за липень?

(м. Одеса)

Декларацію з ПДВ за липень подавати не потрібно

. Справа в тому, що згідно з п.п. 2.2 Порядку № 166, у разі якщо особа зареєстрована платником податку з дня іншого, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

У цій ситуації підприємство зареєструвалося як платник ПДВ не з першого дня календарного місяця, тому першим звітним (податковим) періодом для такого платника є період, що починається з дня його реєстрації (з 12 липня) і закінчується останнім днем першого повного календарного місяця (31 серпня). Отже, першу декларацію необхідно подати за серпень (не пізніше 21 вересня). У ній слід відобразити

дані за період з 12 липня по 31 серпня включно.

Зауважимо, що аналогічний порядок подання декларації поширюється й на декларацію з податку на прибуток. Так, згідно з

п. 11.1 Закону про податок на прибуток, якщо особа береться на облік податковим органом як платник цього податку в середині податкового періоду, то перший звітний податковий період починається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА