31.08.2009

Якщо Z-звіт роздруковується не щоденно, на підприємство накладається штраф

Відповідь на запитання

Якщо Z-звіт роздруковується не щоденно, на підприємство накладається штраф

 

Підприємство має зареєстрований у встановленому порядку РРО. При перевірці податкові органи наклали на підприємство штраф за те, що Z-звіт роздрукували не в кінці зміни ввечері, як завжди, а наступного дня до початку роботи (підприємство працює в одну зміну). Чи правомірно накладений штраф? Якщо так, то який його розмір?

(м. Полтава)

 

Як відомо, відповідно до

п. 9 ст. 3 Закону про РРО передбачено щоденно друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки (Z-звіти) і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій.

Друкувати Z-звіти необхідно щозміни

, тобто за період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (п. 4.5 Порядку № 87). При цілодобовій роботі Z-звіт можна роздруковувати як після кожної зміни, так і один раз на добу. Головне, щоб інтервал між друкуванням звітів був не більше 24 годин*.

* При реалізації іноземної валюти такий інтервал складає 16 годин.

У нашому випадку Z-звіт було надруковано на наступний день, а отже, ця умова не була виконана, бо від попереднього роздрукування минуло більше ніж 24 години. Тому згідно з

п. 4 ст. 17 Закону про РРО за невиконання щоденного друку фіскального звітного чеку на підприємство накладається штраф у розмірі 20 нмдг (340 грн.). Отже, дії податківців цілком правомірні.

 

Сергій ДЕЦЮРА