21.12.2009

Про надання роз’яснення

Лист від 24.11.2009 р. № 25973/7/15-0617

СПЕЦВОДОКОРИСТУВАННЯ:

ДПАУ роз’яснила, як правильно виправити
помилку у звітності

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.11.2009 р. № 25973/7/15-0617

«Про надання роз’яснення»

 

ДПАУ у л

исті, що коментується, розповіла, як заповнити Уточнюючий розрахунок та Перерахунок сум збору за спеціальне водокористування (далі — спецводокористування).

Складнощі при заповненні

Уточнюючого розрахунку та Перерахунку, викликані підказками, наведеними у табличній частині таких форм, якщо точно слідувати їм, то платник спецводокористування невірно заповнить ці форми звітності.

Це пов’язано з тим, що при визначенні суми переплати чи недоплати в

Уточнюючому розрахунку та Перерахунку, користуючись підказками, доводиться фактично порівнювати вірно нараховану суму збору за квартал, в якому виправляється допущена помилка, з невірно нарахованою сумою цього збору з початку року, яку відображено в Розрахунку, що уточнюється. Порівняння цих даних, як ви розумієте, в жодному разі не можуть дати правильного розміру переплати чи недоплати, оскільки вони не можуть бути співставними, бо відображають розмір збору за різні періоди часу (один показник за квартал, інший — наростаючим підсумком з початку року).

Напевно, за задумом, порівнювати потрібно вірно нараховані дані за квартал, в якому була допущена помилка, з помилковими даними за цей же квартал. Оскільки тільки ці дані можуть бути порівнюваними (взяті за один і той же проміжок часу).

Тому у

листі, що коментується, ДПАУ, зрозумівши свою помилку, запропонувала платникам цього збору при виправленні помилок через Уточнюючий розрахунок для визначення суми переплати чи недоплати порівнювати вірно розрахований розмір збору за квартал, в якому відбувається виправлення помилки, з невірно розрахованими даними за цей квартал, а не з невірно розрахованим розміром збору з початку року (див. «Що потрібно зробити для вірного виправлення помилок при розрахунку збору за спец водокористування»).

У зв’язку з цим податківці обіцяють унести зміни до наказу ДПАУ від 23.12.2008 р. № 802, яким затверджено форми звітів зі спецводокористування, а доки цього не відбулося, користуватися потрібно роз’ясненнями листа, що коментується.

 

Що потрібно зробити для вірного виправлення помилок при розрахунку збору за спецводокористування

Витяг з листа, що коментується

«При поданні водокористувачами — платниками збору уточнюючого податкового розрахунку сум збору за спеціальне водокористування в частині використання води (в тому числі у разі подання уточнюючого податкового розрахунку збору за спеціальне водокористування в частині використання води для потреб гідроенергетики та водного транспорту (крім стоянкового, службово-допоміжного і буксирного флотів), у формах податкових розрахунків збору за спеціальне водокористування та перерахунків до них, затверджених

наказом від 23.12.2008 № 802 <...>:

у формах податкового розрахунку та податкового перерахунку податкового зобов’язання збору за спеціальне водокористування в частині

використання води , в тому числі використання води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання, поверхневих та підземних вод, які входять до складу напоїв, необхідно у рядках 4.1; 4.2 та 4.3 розділу IV «Нарахована сума збору за даними раніше поданого податкового розрахунку, що уточнюється» замість показників рядків 1 р. I; 2 р. I та 3 р. I проставляти показники відповідно рядків 3.1 р. III; 3.2 р. III та 3.3 р. III розрахунку, що уточнюється;

у формах податкового розрахунку та податкового перерахунку податкового зобов’язання збору за спеціальне водокористування в частині використання води для потреб

гідроенергетики необхідно у рядку 4 «Нарахована сума збору за даними раніше поданого податкового розрахунку, що уточнюється» замість показників рядку 1 проставляти показники рядка 3 розрахунку, що уточнюється;

у формах податкового розрахунку та податкового перерахунку податкового зобов’язання збору за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (крім стоянкового, службово-допоміжного і буксирного флотів) необхідно у рядках 4.1 та 4.2 сумарного рядку 4 «Нарахована сума збору за даними раніше поданого податкового розрахунку, що уточнюється»

замість показників р. 1.1 та р. 1.2 проставляти показники відповідно рядків 3.1 та 3.2 сумарного рядку 3 розрахунку, що уточнюється».