02.02.2009

Порядок заповнення додатка 5 до декларації з ПДВ

Відповідь на запитання

Порядок заповнення додатка 5 до декларації з ПДВ

 

Запитання

Р’С–РґРїРѕРІС–РґСЊ

Чи можна в розділах І та II Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до декларації з ПДВ) додавати рядки? Якщо так, то як це робити?

Кількість рядків у додатку 5 не обмежена. Якщо декларація заповнюється в електронному вигляді, то рядки можна додавати безпосередньо до електронної форми додатка 5. Якщо декларація подається в паперовому вигляді та рядків для заповнення не вистачає, то можна скористатися ще одним бланком додатка 5 і вже в ньому продовжити нумерацію рядків та підбити підсумок по

рядку «Усього за місяць (квартал) (рядок 1 декларації), в тому числі». При цьому рекомендуємо на першому аркуші додатка 5 зробити позначку про наявність інших аркушів

Як заповнюються рядки в додатку 5 до податкової декларації в розрізі контрагентів?

Розшифровки податкового зобов’язання (розділ І) і податкового кредиту (розділ II) мають подаватися в розрізі контрагентів. Тому до додатка 5 не варто переносити підряд усі рядки з Реєстру отриманих та виданих податкових накладних (далі — Реєстр). Необхідно згрупувати операції за контрагентами (покупцями та постачальниками). Наприклад, якщо протягом звітного податкового періоду було виписано кілька податкових накладних тому самому покупцю, то в додатку 5 таку інформацію слід відобразити одним рядком

Який порядок заповнення розділу II додатка 5 до декларації з ПДВ, якщо придбані товари частково використовуються в оподатковуваних операціях?

У разі використання отриманих товарів (послуг) в оподатковуваних і не оподатковуваних ПДВ операціях розподіл податкового кредиту провадиться відповідно до вимог п.п. 7.4.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, а відображення в додатку 5 здійснюється у відповідних його розділах «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» та «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту». У цьому випадку одного контрагента буде відображено в розділі II двічі (лист ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117, запитання № 6)

Який період слід зазначати платнику в гр. 3 розділу II додатка 5 у разі включення до податкового кредиту суми ПДВ за заявою, скаргою на постачальника, який відмовляється надати податкову накладну?

При заповненні гр. 3 слід ураховувати такі нюанси: — у цій графі зазначаються період виписування документа, що дає право на податковий кредит, а не період його отримання. Якщо документом, що дає право на податковий кредит, є заява зі скаргою, то у гр. 3 указується період, в якому податкову накладну мало бути виписано постачальником. Це буде той період, за який подається декларація (лист ДПАУ від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417, запитання № 6); — графа заповнюється арабськими цифрами. Наприклад, якщо податкову накладну має бути виписано у грудні 2008 року, то у гр. 3 слід проставити «12.2008» (лист ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117, запитання № 2).

гЂЂ

Наталія ГОЛОСКУБОВА