02.02.2009

Виправляємо помилку у звіті за ф. № 1-ПП

Відповідь на запитання

Виправляємо помилку у звіті за ф. № 1-ПП

 

Як виправити помилки, допущені у звіті за ф. № 1-ПП? Назвіть найхарактерніші помилки, що допускаються платниками податків при заповненні цього звіту.

(м. Харків)

 

На сьогодні чинними нормативно-правовими актами не передбачено порядку виправлення помилок у цьому звіті. Механізму подання уточненого звіту за формою № 1-ПП немає. Водночас податківці у своїх консультаціях (див., наприклад,

журнал «Вісник податкової служби України», 2007, № 37, с. 32) рекомендують помилку, допущену у ф. № 1-ПП у межах звітного року, виправляти в черговому звіті, оскільки зазначений звіт складається наростаючим підсумком з початку року. Наприклад, якщо помилку було допущено в піврічному звіті, а ви її виявили лише тепер, то її можна виправити в річному звіті, зазначивши в ньому правильні дані. Виходить, що протягом звітного року платник податків може самовиправитися шляхом проведення коригувань у наступному звіті. У зв’язку з цим виникає слушне запитання: як виправити помилку, якщо її було допущено, наприклад, у минулому році?

Виправляти таку помилку в черговому звіті за поточний рік не рекомендуємо, оскільки торішня помилка може призвести до «перекручення» даних про суму отриманих пільг звітного року. У цьому випадку можна подати нову форму річного звіту за той рік, в якому було допущено помилку. У новому звіті потрібно вказати правильні дані.

Відповідь на другу частину запитання ми знайшли в консультації податківців, опублікованій у

журналі «Вісник податкової служби України» (див. на с. 33 «Найхарактерніші помилки при заповненні звіту за ф. № 1-ПП»).

 

Найхарактерніші помилки при заповненні звіту за ф. № 1-ПП

Витяг із журналу «Вісник податкової служби України», 2007, № 37, с. 32

 

«Найхарактернішими помилками, які допускаються при заповненні звіту за формою № 1-ПП, є:

— незастосування алгоритмів розрахунку суми пільг і, як наслідок, завищення суми втрат бюджету;

— неправильне заповнення графи 1 звіту за формою № 1-ПП «Код податку, збору, іншого обов’язкового платежу». Для правильного заповнення цієї графи необхідно користуватися бюджетною класифікацією. Так, зокрема, при ввезенні товарів у пільговому режимі коду податку у поданому звіті за формою № 1-ПП відповідає 14010300;

— неправильне заповнення графи 3 звіту за формою № 1-ПП «Код пільги згідно з Довідником пільг». Так, наприклад, є випадки, коли в графі 3 зазначають код податку замість коду пільги чи пільгу з експорту товарів (супутніх послуг) — код пільги 14010115 замість пільг з поставки за нульовою ставкою ПДВ: транспортних послуг за межами державного кордону України (код 14010118), послуг з робіт з рухомим майном (код 14010340), поставки для заправки або постачання повітряних суден (код 14010342) тощо».