09.02.2009

Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість

Наказ від 21.01.2009 р. № 8

НОВА ФОРМА ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

унесено зміни до форми декларації та порядку її застосування

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 21.01.2009 р. № 8

«Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ внесла зміни до форми Податкової декларації з податку на додану вартість. У новій редакції викладено:

Податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену);

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (додаток 1 до податкової декларації з ПДВ (скороченої));

Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 2 до податкової декларації з ПДВ (скороченої));

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (до декларації з ПДВ (скороченої)) — додаток 4 до Порядку заповнення декларації;

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (додаток 1 до податкової декларації з ПДВ).

У результаті внесених змін

утратив чинність Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (додаток 3 до Порядку заповнення декларації) та з’явився Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг)додаток 3 до декларації з ПДВ (скороченої).

У зв’язку зі зміною форм звітності з ПДВ було внесено зміни і до

Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Зауважимо, що зміни, унесені до повної податкової декларації з ПДВ і

додатка 1, незначні. Зокрема, у декларації з ПДВ з’явилися два нові рядки (16.4 і 16.5). Точніше, у ряд. 16.3 слова «інші випадки» замінено словами «часткове використання в операціях сільськогосподарського виробництва (-)», і декларацію доповнено ряд. 16.4 «інші випадки» і ряд. 16.5 «для здійснення експортних операцій (переноситися з р. 16.5 скороченої декларації)». У додатку 1 до декларації з ПДВ розшифровуються показники ряд. 8 і ряд. 16 (крім ряд. 16.5). У зв’язку з цим у додатку змінено найменування підсумкових рядків розділів. Інших змін у додатку 1 немає.

Крім того, колишній ряд. 23.3

«значення рядка 8.2 додатка 3 (до Порядку заповнення та подання декларації) попереднього звітного (податкового) періоду» повної декларації з ПДВ вилучено. Насправді кажучи, він і не потрібен (цей рядок платники ПДВ уже деякий час не заповнювали). Справа в тому, що для його заповнення використовувався виключений Уточнюючий розрахунок за формою додатка 3, який, у свою чергу, пов’язаний зі «старою» формою декларації, за якою платники ПДВ востаннє звітували за підсумками травня (I кварталу) 2005 року. З того часу минуло понад три роки — строк, протягом якого дозволяється виправити помилку. Найімовірніше, саме це і стало причиною для скасування і власне Уточнюючого розрахунку за формою додатка 3.

Істотніші зміни вібдулися в декларації з ПДВ за скороченою формою. Її подають сільськогосподарські підприємства, що застосовують спецрежим з ПДВ*. На особливу увагу заслуговує новий

додаток 3 до скороченої декларації з ПДВ. У ньому сільгосппідприємства повинні навести щомісячний розрахунок питомої ваги сільгосптоварів (послуг). Докладніше про порядок заповнення декларації за скороченою формою та її застосування ми розповімо в найближчих номерах газети.

* Нагадаємо, що спецрежим для сільськогосподарських підприємств з 1 січня 2009 року регламентується ст. 81 Закону про ПДВ.

Наказ, що коментується, набув чинності 10 лютого 2009 року. Згідно з п. 5 розділу II Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 20.02.2003 № 550-IV до визначення нових форм декларацій (розрахунків), що наберуть чинності з податкового періоду, наступного за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), що були чинними до такого визначення. Отже, дотримуючись букви Закону, нову звітну форму слід застосовувати починаючи з березня 2009 року. Але, найімовірніше, податківці на місцях вимагатимуть подавати оновлену декларацію з ПДВ (повну та скорочену) та її змінені додатки починаючи зі звіту за січень 2009 року (за I квартал 2009 року — для квартальних платників ПДВ). Причина криється насамперед у скороченій декларації з ПДВ. Справа в тому, що у зв’язку зі змінами з 01.01.2009 р. правил спецрежиму з ПДВ стара форма скороченої декларації не дає змоги звітувати за січень 2009 року.