16.02.2009

Які реквізити мають зазначатися у грифі «Затверджено» податкової декларації

Відповідь на запитання

Які реквізити мають зазначатися у грифі «Затверджено» податкової декларації

 

Податковий інспектор відмовляється приймати декларацію з ПДВ (загальну) за січень 2009 року, якщо у грифі «Затверджено» не зазначено реквізити наказу ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8, яким уносилися останні зміни до форми цієї податкової декларації. Чи правомірні вимоги податкового інспектора до нової форми декларації з ПДВ?

(м. Харків)

 

Ні

, вимоги податкового інспектора до форми оновленої декларації з ПДВ неправомірні. Справа в тому, що в шапках офіційно затверджених форм наводяться реквізити наказів, якими ці форми затверджено, а також наказів, якими ці форми викладено в новій редакції. Реквізити проміжних наказів «про внесення змін» зазначати у формах не прийнято. Варте уваги, що аналогічної думки дотримується і ДПАУ (див. «У шапці декларацій реквізити проміжних наказів не зазначаються»).

 

У шапці декларацій реквізити проміжних наказів не зазначаються

Витяг із листа ДПАУ від 20.04.2006 р. № 7570/7/15-0117*

«

Пунктом 2.7 Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2005 р. № 34/5, <...> визначено, якщо додаток до розпорядчого документа викладається в новій редакції, у грифі затвердження або відмітці до додатка зазначаються вид, дата та номер основного розпорядчого документа, а в дужках зазначаються вид, дата та номер розпорядчого документа, відповідно до якого цей додаток викладено в новій редакції.

З урахуванням викладеного,

у випадках коли у форму податкової звітності вносяться лише окремі зміни (без викладення її у новій редакції), то у грифі «Затверджено» форми декларації (розрахунку) посилання на накази Державної податкової адміністрації України, якими було затверджено такі зміни, не є обов’язковими».

* Див. ком. «У грифі «Затверджено» податкової декларації не зазначаються реквізити наказів, якими внесено лише окремі зміни» // «БТ», 2006, № 19, с. 6.

 

ДПАУ своїм

наказом від 21.01.2009 р. № 8 (далі — наказ № 8) унесла тільки окремі зміни до форми декларації з ПДВ (без викладення її в новій редакції). Тому в грифі «Затверджено» оновленої загальної декларації з ПДВ наказ № 8 не повинен згадуватися.

Зверніть увагу, що саме цим наказом

у новій редакції було викладено декларацію з ПДВ (скорочену). Нагадаємо, що її подають сільгосппідприємства, які застосовують спецрежим з ПДВ. Тому в грифі «Затверджено» такої декларації зазначено наказ № 8.

Також нагадаємо, що згідно з

п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-якої причини або висунення нею будь-яких умов щодо її прийняття забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність у порядку, встановленому законом.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА