23.02.2009

Застосування знижених норм амортизації

Відповідь на запитання

Застосування знижених норм амортизації

 

Що потрібно зробити підприємству для того, щоб у 2009 році воно могло застосовувати норми амортизації менші, ніж законодавчо встановлені?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. 8.6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР платник податку може прийняти рішення про застосування інших, ніж визначені у цьому пункті, норм амортизації. Але вони не можуть перевищувати норми, визначені в цьому пункті.

Для застосування таких норм платник податку згідно з

п.п. 8.6.1 повинен:

1)

прийняти рішення про використання знижених норм амортизації до початку звітного податкового року. Підтвердженням цього факту може бути наявність такої умови в наказі про облікову політику підприємства;

2)

повідомити податковий орган про прийняття такого рішення. Для цього платник податку повинен разом із декларацією за I квартал звітного податкового року подати до податкового органу заяву про застосування знижених норм амортизації.

Слід зазначити, що знижені норми амортизації встановлюються на рік та застосовуються починаючи з початку року, а їх розмір протягом року є не змінним.

При заповненні підприємством, яке планує використовувати знижені норми амортизації,

декларації з податку на прибуток жодних труднощів виникати не повинно. Так, у таблиці 2 додатку К1/1 «Розрахунок амортизаційних відрахувань» до декларації передбачено рядки Б5 — Б8, в яких відображається, зокрема, і балансова вартість та сума амортизації стосовно тих основних фондів, щодо яких прийнято рішення про застосування інших (менших) норм амортизації, ніж установлено п.п. 8.6.1 Закону. На це вказують і податківці (коментар до наказу ДПАУ від 12.10.2005 р. № 448 // «Вісник податкової служби України», 2005, № 42).

Отже, у випадку коли підприємство до початку 2009 року прийняло рішення про використання знижених норм амортизації та подаватиме разом з декларацією за I квартал 2009 року (не пізніше 12 травня) заяву про застосування знижених норм амортизації до податкового органу, то таке підприємство має право застосовувати знижені норми амортизації протягом 2009 року.

 

Сергій ДЕЦЮРА