12.01.2009

Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці

Наказ від 05.12.2008 р. № 489

Нові типові форми з обліку праці

від Держкомстату

 

Наказ Державного комітету статистики України від 05.12.2008 р. № 489

«Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці»

 

Наказом

, що коментується, Держкомстат затвердив нові типові форми з обліку розрахунків із працівниками щодо заробітної плати, особового складу і використання робочого часу, які набувають чинності з 1 січня 2009 року. У зв’язку з цим деякі діючі раніше форми первинних документів з цієї ж дати втратили чинність:

 

Нові форми

Старі форми

Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу (типова форма № П-1) Особова картка працівника (типова форма № П-2) Наказ (розпорядження) про надання відпустки (типова форма № П-3) Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту) (типова форма № П-4) Табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) Розрахунково-платіжна відомість працівника (типова форма № П-6) Розрахунково-платіжна відомість (зведена) (типова форма № П-7)

Затверджені наказом Мінстату від 22.05.96 р. № 144

: Розрахунково-платіжна відомість (типова форма № П-49) Розрахункова відомість (типова форма № П-50) Розрахункова відомість (типова форма № П-51) Розрахунок заробітної плати (типова форма № П-52) Платіжна відомість (типова форма № П-53) Особовий рахунок (типової форми № П-54 і П-54а) Накопичувальна картка виробітку і заробітної плати (типова форма № П-55) Накопичувальна картка обліку заробітної плати (типова форма № П-56)

Затверджені наказом Мінстату від 09.10.95 р. № 253

: Наказ (розпорядження) про прийом на роботу (типова форма № П-1) Алфавітна картка (типова форма № П-3) Особова картка спеціаліста з вищою освітою, який виконує науково-дослідні, проектно-конструкторські і технологічні роботи (типова форма № П-4) Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу (типова форма № П-5) Наказ (розпорядження) про надання відпустки (типова форма № П-6) Список № __ про надання відпустки (типова форма № П-7) Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту) (типова форма № П-8) Табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (типова форма № П-12) Табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-13) Табель обліку використання робочого часу (типова форма № П-14) Список осіб, які працювали в наднормовий час (типова форма № П-15) Листок обліку простоїв (типова форма № П-16)

Затверджена наказом Мінстату від 27.10.95 р. № 277

: Особова картка (типова форма № П-2)

 

Із

п. 1 наказу, що коментується, випливає, що типові форми облікової документації затверджено для підприємств, установ, організацій. Однак ніщо не забороняє використовувати ці форми також фізичним особам — підприємцям.

Як бачимо, нові форми замінять раніше діючі приблизно за такою схемою:

№ П-1 замінює стару № П-1;

№ П-2

→ стару № П-2;

№ П-3

→ стару № П-6;

№ П-4

→ стару № П-8;

№ П-5

→ старі № П-12, № П-13, № П-14;

№ П-6

→ стару № П-52;

№ П-7

→ старі № П-49, № П-50, № П-51.

У розрахунково-платіжних відомостях

усі види нарахувань розподілено за складовими фонду оплати праці, що визначаються відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

У

Табелі обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) змінено окремі літерні символи, що використовуються при його заповненні, доповнено новими та виключено ті, що на сьогодні не діють. Наприклад, службове відрядження раніше позначалося кодом «К», а згідно з новими правилами — кодом «ВД» ; відпустка без збереження заробітної плати, що надається відповідно до ст. 25 Закону про відпустки*, позначається тепер кодом «ДБ», а така, що надається на підставі ст. 26, — кодом «НА» (раніше позначалися кодом «а»). Крім того, у примітці до Табеля зазначено, що форма має рекомендаційний характер і складається з мінімальною кількістю показників, необхідних для заповнення форм державних статичних спостережень.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Не призначено заміни для скасованих форм для обліку відпрацьованого наднормового часу (

типова форма № П-15), простоїв (типова форма № П-16), для узагальнення інформації про надання працівникам відпусток (типова форма № П-7). Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу (типова форма № П-5) також доведеться тепер складати в довільній формі (приклад наведено нами у статті «Невідповідність займаній посаді — як правильно звільнити працівника» на с. 24 цього номера).

Скасовано

Алфавітну картку (типова форма № П-3), що загалом виправдано, оскільки раніше її застосовували великі підприємства для полегшення роботи з картотекою. На сьогодні на таких підприємствах, як правило, усе комп’ютеризовано і необхідність у цій формі практично відпала.

А от альтернативи скасованій

Платіжній відомості (типова форма № П-53) немає. Нові типові форми № П-6 і № П-7, у назві яких міститься слово «платіжна», насправді такими не є, оскільки не містять місця для підпису працівників, що підтверджує отримання належних їм сум (як це було у старій формі № П-49). У відомості типової форми № П-6, в якій, по суті, відображають розрахунки з кожним окремим працівником, показано тільки способи виплати нарахованого доходу: «Аванс у банк», «Каса (належить до видачі)». Виходить, що видавати готівковими грошовими коштами нараховану заробітну плату працівникам доведеться за видатковими касовими ордерами, форми яких, до речі, Держкомстат скасував ще раніше (з 09.06.2008 р.**).

** Див. ком. «Касові документи — Мінстат скасував усі типові форми щодо обліку касових операцій» // «БТ», 2008, № 27, с. 4.

Водночас Держкомстат розмістив на своєму сайті (www.ukrstat.gov.ua) коментар до цього

наказу, в якому допускає можливість підприємствам самостійно доповнювати зазначені вище форми іншими показниками. Вважаємо, що це дає змогу видозмінювати запропоновані форми первинних документів з урахуванням специфіки діяльності підприємства. На практиці й раніше багато які підприємства коригували подібні форми первинних документів, доповнюючи необхідною інформацією або виділяючи зайву виходячи з практичної доцільності.

Ті скасовані форми, замість яких у

наказі, що коментується. нічого не запропоновано, підприємства мають право для себе розробити самостійно***. При цьому ніщо не забороняє взяти за основу саме ті скасовані форми.

*** При розробленні форм первинних документів не забудьте про обов’язкові реквізити, передбачені для первинних документів у п. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Найближчим часом ми опублікуємо заповнені форми нових документів, затверджені наказом, що коментується.