06.07.2009

Про порядок декларування бюджетного відшкодування

Лист від 01.04.2009 р. № 6810/7/16-1517

ЯКЩО БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ З ПДВ

помилково не задеклароване в періоді його виникнення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 01.04.2009 р. № 6810/7/16-1517

«Про порядок декларування бюджетного відшкодування»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок декларування бюджетного відшкодування з ПДВ у разі, якщо таке бюджетне відшкодування помилково не було задеклароване в періоді його виникнення.

Нагадаємо, що сума бюджетного відшкодування з ПДВ зазначається в рядку 25 декларації з ПДВ. Допущену помилку в цьому рядку може виявити або платник податків самостійно, або податковий орган під час проведення перевірки. Від цього залежить порядок декларування помилкової суми бюджетного відшкодування з ПДВ. ДПАУ в

листі зазначає таке.

Якщо помилку в сумі заниження заявленого бюджетного відшкодування виявлять податківці

під час проведення перевірки (документальної невиїзної чи позапланової виїзної перевірки), то в цьому випадку вважається, що платник ПДВ добровільно відмовився від отримання такої суми заниження, як бюджетного відшкодування. Суму такого заниження буде зазначено в податковому повідомленні за формою «В2». Її можна врахувати лише у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів на підставі податкового повідомлення. Це означає, що за декларацією платник податків має право заплатити до бюджету менше, ніж показник рядка 27, на суму такої виявленої помилки. А от про участь у бюджетному відшкодуванні цієї суми можна забути (таку суму не може надалі бути відображено ні в рядку 25.1, ні в рядку 25.2).

Сума заниження бюджетного відшкодування (на підставі податкового повідомлення) виключається з показника рядка 26 декларації шляхом уключення її зі знаком «-» до рядка 23.4 декларації податкового (звітного) періоду, наступного після періоду перевірки. Зауважимо, що аналогічні рекомендації щодо відображення в декларації з ПДВ виявленої помилки в бюджетному відшкодуванні наведено в

п.п. 5.12.6 Порядку заповнення декларації* та в Методиці розрахунку показників додатка 2**.

* Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

** Методика розрахунку показників додатка 2 до декларації з ПДВ «Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду», додаток до листа ДПАУ від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117.

Якщо платник ПДВ самостійно виявляє заниження бюджетного відшкодування

і це не зафіксовано органом податкової служби, то в цьому випадку можна подати Уточнюючий розрахунок*** і Довідку про залишки від’ємного значення**** за той період, в якому в нього виникло право на бюджетне відшкодування (коли фактично було здійснено оплату), задекларувавши в них виправлені показники.

*** Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок — додаток 5 до Порядку заповнення та подання податкової декларації з ПДВ, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

**** Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, — додаток 2 до декларації з ПДВ, затвердженої наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

До зазначеного додамо: крім згаданих у листі ДПАУ, що коментується, Уточнюючого розрахунку та Довідки про залишок від’ємного значення, необхідно подати Розрахунок суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до декларації), а в разі заповнення рядка 25.1 декларації з ПДВ — Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до декларації). Цього вимагає п.п. 4.4.1 Порядку заповнення декларації. У додатках до Уточнюючого розрахунку слід зазначати лише різницю, що уточнюється. Хоча на місцях дехто з податкових інспекторів вимагає відображати в Довідці про залишок від’ємного значення всю суму з рядка 24, а не різницю, що уточнюється.