06.07.2009

Працюємо з готівкою

Відповідь на запитання

Працюємо з готівкою

 

Запитання

Відповідь

1

2

На які розрахунки
не поширюється обмеження 10 тис. грн. за день щодо суми платежу готівковими коштами?

Такі обмеження встановлені для розрахунків між суб’єктами підприємницької діяльності
та не поширюються на (п. 2.3 Положення № 637*):
— розрахунки з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами;
— добровільні пожертвування і благодійність;
— розрахунки за спожиту електроенергію;
— використання грошових коштів, виданих на відрядження;
— розрахунки щодо закупівлі сільгосппродукції (товарів груп 1 — 24 УКТ ЗЕД)

Суму готівкових коштів, що перевищує 10 тис. грн., унесено на рахунок одержувача через установу банку. Чи є така операція порушенням?

Така операція для платника грошових коштів є готівковим розрахунком, а для одержувача — безготівковим. Тому для платника вона є порушенням

У разі перевищення
10-тисячного обмеження, хто несе відповідальність — платник чи одержувач готівки?

Сума перевищення додається до фактичного залишку готівки в касі платника готівки та порівнюється з установленим у нього лімітом. Якщо є перевищення — до нього застосовуються штрафні санкції у двократному розмірі від суми такого перевищення (п. 2.3 Положення № 637)

Якщо одержану з банку на господарські потреби готівку не видали працівнику в день отримання з банку, можна це зробити на наступний день чи її обов’язково слід повернути до банку?

Суми грошових коштів, отримані з банку на потреби, не пов’язані з фондом оплати праці, необхідно використати за призначенням у день надходження. Не використані за призначенням у цей день грошові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо не пізніше наступного робочого дня їх було здано до банку чи було видано на госппотреби (п. 2.10 Положення № 637)

Чи можна зберігати в касі виручку, призначену для видачі зарплати, протягом 3 днів?

Так, таку понадлімітну виручку можна зберігати протягом 3 робочих днів з дня настання термінів виплати в сумі, зазначеній у платіжних відомостях (відомостях на виплату грошей), переданих до каси (п. 2.10 Положення № 637; п. 4.4 Методичних рекомендацій**)

Чи потрібно складати ВКО на суму заробітної плати, виплаченої за відомістю?

Так, потрібно. У принципі, ці документи дублюють одне одного, але складання такого ВКО (без заповнення поля «Одержав») є обов’язковим. Відповідний запис у касовій книзі здійснюється на підставі такого (виписаного бухгалтерією) ВКО на фактично видану суму за видатковою відомістю (п. 3.9 Положення № 637)

Коли потрібно здавати до банку отриману за день виручку?

Терміни здавання підприємствами готівкової виручки до банку встановлюються за погодженням з банком з урахуванням таких вимог (п. 5.1 Положення № 637):
1) якщо підприємство розташоване в населеному пункті, де є банки, — щодня (у день надходження готівки до каси);
2) якщо час закінчення робочого дня не дозволяє забезпечити здавання готівки в день її надходження — наступного дня;
3) якщо підприємство працює у вихідні або святкові дні та не має договору на інкасацію — протягом операційного часу наступного робочого дня банку;
4) якщо підприємство розташоване в населеному пункті, де немає банків, — не рідше одного разу на 5 робочих днів

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

** Методичні рекомендації про порядок проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), затверджені наказом ДПАУ від 23.04.2009 р. № 210 // «БТ», 2009, № 22.

 

Микола ШПАКОВИЧ