06.07.2009

Надходження грошових коштів із банку не обов’язково проводити через установлений у касі РРО

Відповідь на запитання

Надходження грошових коштів із банку не обов’язково проводити через установлений у касі РРО

 

Якщо в касі підприємства встановлено РРО, чи потрібно проводити через нього готівку, отриману з банку для виплати заробітної плати?

(м. Харків)

 

Операції з отримання грошових коштів з банку та видачі заробітної плати не є «розрахунковими операціями» у розумінні

Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06. 2000 р. № 1776-III (далі — Закон про РРО). Водночас зазначений Закон (п. 13 ст. 3) зобов’язує забезпечити відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО.

Під

«місцем проведення розрахунків» Закон про РРО має на увазі місце, де:

1) здійснюються розрахунки з покупцями за продані товари (надані послуги);

2) зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти.

Тому, якщо РРО встановлено в касі та всі готівкові кошти (отримані як за товари, так і з банку) зберігаються в одному місці, то при формальному підході все приміщення каси можна вважати місцем проведення розрахунків. Отже, щоб забезпечити відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків, необхідно всі операції з надходження грошових коштів, у тому числі з банку, і з їх видачі проводити через РРО.

Однак

місце проведення розрахунків з покупцями через РРО і власне каса (як місце здійснення інших готівкових розрахунків, що не регламентуються Законом про РРО, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів (п. 1.2 Положення № 637*)), що знаходяться в одному приміщенні, може бути розділено (територіально чи організаційно). Якщо при цьому грошові кошти, що надходять за розрахунковими операціями, зберігаються окремо від грошових коштів, що надходять за касовими операціями, то операції з надходження готівки з банку та її видачі працівникам (на зарплату, на господарські потреби тощо) не потрібно відображати в РРО.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Щоб у перевіряючих не було спокуси об’єднати всі грошові кошти, що знаходяться в касі та у скриньці РРО, розташованого в приміщенні каси, бажано зафіксувати в регламентуючих документах підприємства (наказі чи положенні про касу) розмежування місця проведення розрахунків та каси підприємства, зазначивши різні місця зберігання грошових коштів**.

** Наприклад, гроші каси зберігаються в сейфі, а гроші, що проводяться через РРО, — у скриньці РРО. Якщо в касі немає сейфа, а в РРО немає скриньки, то для розмежування готівки в такому разі можна завести окремі ящики (коробки тощо) для їх зберігання, на які необхідно нанести написи, що ідентифікують їх (наприклад, «Готівка, що зберігається в касі» та «Готівка, отримана при здійсненні розрахункових операцій через РРО»).

При цьому операції з надходження та видачі коштів із каси згідно з

п. 3.1 Положення № 637 оформляють касовими ордерами, видатковими відомостями***. А касові операції, що здійснюються відповідно до Закону про РРО, згідно з п. 3.2 Положення № 637 оформляють відповідно до вимог цього Закону. Отже, через РРО проводять лише розрахункові операції. А, як ми зазначали на початку відповіді, отримання та видача зарплати не є «розрахунковими операціями» для Закону про РРО.

*** Нагадаємо:

з 16 червня 2009 року форми касових документів оновлено. Див. ком. «Касові документи: Нацбанк затвердив їх нові типові форми» // «БТ», 2009, № 23, с. 4.

Таким чином, підприємство при отриманні грошей з банку на зарплату не проводить їх через РРО, а оформляє надходження до каси за допомогою прибуткового касового ордера (ПКО) та відображає в касовій книзі (

п. 3.7 Положення № 637).

Звичайно, коли видача коштів на зарплату або під звіт здійснюється зі скриньки РРО (тобто з виручки), то в РРО таку видачу необхідно провести за допомогою операції «Службова видача», відобразивши її надходження до каси за ПКО, і лише тоді видати працівникам на зарплату або господарські потреби за видатковими касовими ордерами чи відомостями на виплату (

п. 4.3 Методичних рекомендацій****).

**** Методичні рекомендації щодо порядку проведення перевірок з питань дотримання суб’єктами господарювання касової дисципліни, повноти оприбуткування виручки від реалізації товарів (послуг), затверджені наказом ДПАУ від 23.04.2009 р. № 210.

 

Микола ШПАКОВИЧ,
Вікторія ЗМІЄНКО