13.07.2009

Призи та подарунки в межах програми міської ради: чи оподатковувати їх ПДФО?

Відповідь на запитання

Призи та подарунки в межах програми міської ради: чи оподатковувати їх ПДФО?

 

Згідно з п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» міська рада затвердила Програму святкування державних і професійних свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед містом. Програмою передбачено за рахунок коштів міського бюджету вручення цінних призів (фотоапаратів) за перемогу в конкурсах із присудженням призового місця, а також грошове заохочення за участь у конкурсах. Як оподатковувати податком з доходів фізичних осіб такі доходи?

 

Згідно зі

ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються повноваженнями, у межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Відповідно до

п. 22 ст. 26 Закону № 280 до компетенції міських рад належить, зокрема, затвердження програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також цільової програми, з інших питань місцевого самоврядування, таких як створення умов для розвитку культури і відродження національно-культурних традицій населення.

При затвердженні відповідної програми визначаються, зокрема, джерела її фінансування. У цьому випадку, як випливає із запитання, призи та винагороди учасникам конкурсу виплачуються

за рахунок коштів міського бюджету.

Згідно з

п.п. 4.3.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) не підлягають оподаткуванню з доходів фізичних осіб суми державної матеріальної та соціальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів і надання соціальних послуг відповідно до закону, винагород, які платник податків отримує з бюджетів згідно із законом.

Таким чином,

якщо засоби на проведення свят, конкурсів і придбання призів (виплату винагород) для учасників і переможців таких заходів передбачено в міському бюджеті за відповідним кодом програмної класифікації витрат, то такі винагороди, у тому числі призи й подарунки, не підлягають оподаткуванню на підставі п.п. 4.3.1 Закону № 889.

Міська рада повинна здійснювати персоніфікацію осіб, яким видаються призи і винагороди. Вартість наданих призів має бути відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «22» у графах «3а» і «3». Якщо персоніфікація не виконується, то Податковий розрахунок за формою № 1ДФ не заповнюється.

 

Тетяна ДОБРОДІЙ,
 начальник відділу розгляду звернень платників
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПАУ