13.07.2009

Як визначити балансову вартість інвалюти, яку було повернуто нерезидентом

Відповідь на запитання

Як визначити балансову вартість інвалюти, яку було повернуто нерезидентом

 

Платник податку на прибуток у встановленому порядку придбав іноземну валюту для здійснення імпортного контракту та перерахував ії суму на банківський рахунок нерезидента, проте згодом відповідний контракт було розірвано, і протягом поточного податкового періоду ту ж саму суму іноземної валюти було повернуто на банківський рахунок платника. За якою балансовою вартістю слід у податковому обліку враховувати цю іноземну валюту?

 

Згідно з

п.п. 7.3.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон) у разі купівлі іноземної валюти за гривні сума гривень, сплачена платником податку у зв’язку з такою купівлею (без урахування комісійних або вартості інших послуг осіб, які здійснюють конверсійні (обмінні) операції за дорученням платника податку), вважається балансовою вартістю такої іноземної валюти.

Таким чином, у зазначеній ситуації, ураховуючи, що операція придбання фактично не відбулася, тобто перераховану на банківський рахунок нерезидента суму іноземної валюти було в подальшому повернуто на банківський рахунок платника протягом того ж податкового періоду, визначення її балансової вартості в податковому обліку платника здійснюється згідно з

п.п. 7.3.4 Закону , тобто на рівні балансової вартості перерахованої іноземної валюти.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту — начальник відділу адміністрування
 податку на прибуток та податкових платежів ДПАУ