13.07.2009

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 р. № 468

Постанова від 01.07.2009 р. № 661

ЕТИКЕТУВАННЯ ГМО-ПРОДУКТІВ:

Кабмін уніс зміни до Порядку

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.07.2009 р. № 661

«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 р. № 468»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII інформація про продукцію обов’язково має містити зазначення вмісту в продукті генетично модифікованих організмів (ГМО).

Порядок етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг

, затверджено постановою КМУ від 13.05.2009 р. № 468 (див. ком. «Неетикетовані ГМО-продукти Кабмін пропонує з 1 липня вилучити з обігу» // «БТ», 2009, № 22, с. 4).

Але незважаючи на те що

Порядок набрав чинності 1 липня 2009 року, уряд уже встиг унести до нього корективи. Так, відповідно до змін, що коментуються:

1) лише продукти, у складі яких

міститься менше 0,1 % ГМО, можуть реалізовуватися з добровільною позначкою «Без ГМО», решту має бути промарковано певним способом;

2)

етикетування харчових продуктів провадитиметься їх виробником (постачальником) на товарах, що містять ГМО в обсязі понад 0,9 % або вироблені із сільгосппродукції, уміст ГМО в якій становить понад 0,9 % (раніше було 0,1 %).

Позначка має друкуватися тим же шрифтом, що й перелік складових компонентів. Зауважимо, що позначка відтепер має виконуватися шрифтом

заввишки не менше 2 мм.

По суті, Кабмін установленою нормою спробував спростити життя виробникам, які тепер повинні маркувати продукцію лише в тому випадку, якщо продукт харчування містить понад 0,9 % ГМО. Мабуть, Кабмін визнав за доцільне в цьому питанні орієнтуватися на норми, передбачені законодавством ЄС.

Постанова

, що коментується, набрала чинності 4 липня 2009 року.

Висвітлюючи тему етикетування ГМО-продуктів, побіжно зауважимо, що на сьогодні:

— за даними Держспоживстандарту, в Україні зараз налічується 5 лабораторій з перевірки харчових продуктів на предмет умісту ГМО (http://www.dssu.gov.ua/control/uk/publish/article/system?art_id=127057);

— Мінекономіки вже підрахувало, скільки коштуватимуть послуги з дослідження продуктів, що містять ГМО. Як мають оплачуватися послуги лабораторій, Мінекономіки виклало в проекті наказу «Про затвердження Правил визначення вартості робіт з установлення вмісту генетично модифікованих організмів у харчових продуктах», оприлюдненому на його офіційному сайті (www.me.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=135903&cat_id=32862). Так, проектом передбачається обмежити рівень рентабельності робіт з установлення вмісту ГМО у продуктах харчування 20 % від повної собівартості послуги. Крім цього, проектом передбачається встановлення годинних (часових) обмежень на надання зазначеної вище послуги. Проект також містить номенклатуру і склад статей калькуляції вартості одного робочого дня фахівця, який проводить таке дослідження.

 

 

 

Кабінет Міністрів України

 

Зміни, що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 р. № 468

 

Затверджено постановою від 1 липня 2009 року № 661

 

1. Доповнити вступну частину постанови після слів «Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» словами і цифрами «і статті 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів».

2. У Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг, затвердженому зазначеною постановою:

1) в абзацах другому і третьому пункту 2 слова і цифри «понад 0,1 відсотка» замінити словами і цифрами «понад 0,9 відсотка»;

2) пункт 3 викласти у такій редакції:

«3. Етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми обсягом понад 0,9 відсотка або вироблені із сільськогосподарської продукції, вміст генетично модифікованих організмів у якій становить понад 0,9 відсотка, повинне проводитися їх виробником (постачальником) із зазначенням відповідної інформації.

У переліку складників харчового продукту після найменування кожного з тих, що містять генетично модифіковані організми чи вироблені з їх використанням, у дужках виконується напис «(генетично модифікований)», «(містить генетично модифікований організм)» або «(вироблений з генетично модифікованого організму)» із зазначенням найменування організму або до кожного такого складника робиться відповідна виноска. Напис виконується таким самим шрифтом, що і перелік складників.

Для харчових продуктів, що містять один складник, напис «(генетично модифікований)», «(містить генетично модифікований організм)» або «(вироблений з генетично модифікованого організму)» із зазначенням найменування організму виконується на етикетці шрифтом розміру не менш як 2 міліметри.»;

3) у пункті 4 слова «таким самим шрифтом, що і назва харчового продукту» замінити словами і цифрою «шрифтом розміру не менш як 2 міліметри»;

4) у першому реченні пункту 5 слова «може бути здійснено шляхом проставлення позначки «Без генетично модифікованих організмів» замінити словами «може бути здійснено добровільно з виконанням напису «Без ГМО»;

5) пункт 6 викласти у такій редакції:

«6. Харчові продукти, які містять генетично модифіковані організми обсягом понад 0,9 відсотка або вироблені із сільськогосподарської продукції, вміст генетично модифікованих організмів у якій становить понад 0,9 відсотка, на яких не виконано відповідний напис згідно з цим Порядком, підлягають вилученню з обігу».