27.07.2009

Лікарняний по догляду за хворою дитиною оплачується з першого дня за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності

Відповідь на запитання

Лікарняний по догляду за хворою дитиною оплачується з першого
 дня за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності

 

У газеті «Бухгалтерський тиждень», 2009, № 17 у статті «Лікарняні-2009» ми прочитали, що листок непрацездатності, виданий для догляду за хворою дитиною, оплачується з першого дня за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності. Чи правда це? Що робити, якщо раніше ми нараховували лікарняні в порядку, передбаченому для працівників (перші 5 днів відносили за свій рахунок та відображали на цю суму валові витрати)?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно зі

ст. 2 Закону № 2213* допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання працівника або його травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується Фондом соцстрахування з тимчасової втрати працездатності починаючи з 6-го дня хвороби. А от перші 5 днів хвороби працівника оплачує роботодавець за свій рахунок відповідно до Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439.

* Закон України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III.

Якщо допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачують у зв’язку з настанням інших страхових випадків (названих у

пп. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ч. 1 ст. 35 Закону № 2240**), у тому числі за потреби догляду за хворою дитиною (п. 2 ч. 1 ст. 35 Закону № 2240), допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується працівникам за рахунок коштів Фонду з 1-го дня. Це підтверджує і Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності в листі від 28.02.2001 р. № 01-16-276.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Таким чином, лише один з випадків тимчасової непрацездатності (хвороба самого працівника) Фонд оплачує за свій рахунок тільки з 6-го дня хвороби. В інших випадках, у тому числі в разі догляду за хворою дитиною, Фонд фінансує допомогу по тимчасовій непрацездатності починаючи з 1-го дня.

Лікарняні, нараховані за перші 5 днів, роботодавець має право віднести до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток***, а нараховану на них суму внеску до Пенсійного фонду (33,2%) — на підставі п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток. У декларації з податку на прибуток підприємства такі суми лікарняних за рахунок роботодавця відображаються в рядку 04.3.

*** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Порядок розрахунку лікарняних відповідно до

Порядку № 1266**** однаковий для лікарняного як у разі хвороби самого працівника, так і в разі оплати лікарняного, виданого для догляду за хворою дитиною*****.

**** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

***** Докладніше див. ст. «Лікарняні-2009» // «БТ», 2009, № 17, с. 35.

Зверніть увагу: на відміну від допомоги в разі хвороби працівника, допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною згідно з

п. 6 ст. 35 Закону № 2240 не надається, якщо працівник у період хвороби дитини перебував у відпустці (щорічній, у зв’язку з навчанням, творчій).

У листку непрацездатності, виданому для догляду за хворою дитиною, проставляється позначка в полі

«Причина непрацездатності» про причину тимчасової непрацездатності, у полі «догляд (вік)........... — 10».

Таким чином, помилкова оплата за рахунок коштів підприємства листка непрацездатності за перші 5 днів догляду за хворою дитиною призвела до виникнення двох помилок:

1) помилково не віднесено на розрахунки з Фондом з тимчасової втрати працездатності суму оплати листка непрацездатності за перші 5 днів догляду за хворою дитиною — при виправленні помилки це призведе до переплати по коштах Фонду і штрафні санкції до страхувальника не застосовуються;

2) помилково відображено валові витрати по

рядку 04.3 декларації на суму лікарняних за перші 5 днів, які роботодавець оплачував за свій рахунок, — це призвело до заниження зобов’язання з податку на прибуток.

Щоб

виправити помилку по внесках до Фонду з тимчасової втрати працездатності, необхідно:

— визначити суму таких лікарняних і скласти бухгалтерську довідку, описавши сутність помилки;

— відобразити помилку у

формі Ф4-ФСС з ТВП за період, в якому виправлено помилку. Для цього суму допомоги слід відобразити в рядку 2 розділу IVграфі 3 — кількість днів хвороби, а у графі 4 — суму допомоги, раніше виплаченої за рахунок підприємства) і перенести цю суму до рядка 14 розділу III (у місяці, в якому помилку виправлено);

— до

форми Ф4-ФСС з ТВП необхідно додати письмове пояснення, в якому згідно з п. 4 Порядку № 123* потрібно зазначити найменування страхувальника, реєстраційний код і код ЄДРПОУ, період виявлення помилки, зміст помилки з посиланням на законодавчий (нормативний) акт, відповідно до якого здійснюються виправлення, суму відкоригованих внесків, дату складання.

* Порядок виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.12.2003 р. № 123.

Виправити помилку з податку на прибуток

можна або в поточній декларації, відобразивши суму недоплати разом з донарахованим 5 % штрафом, або подавши уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок**.

** Див. статті «Податок на прибуток: виправляємо помилки в декларації» // «БТ», 2008, № 22, с. 16 і «Помилки з податку на прибуток: нюанси штрафування при самостійному виправленні» // «БТ», 2009, № 21, с. 28.

 

Вікторія ЗМІЄНКО