01.06.2009

Щодо деяких питань застосування спрощеної системи оподаткування

Лист від 24.03.2009 р. № 3055

ВІДСУТНІСТЬ СТАВКИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ

на певний вид діяльності може бути причиною відмови у видачі Свідоцтва

 

Лист Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 24.03.2009 р. № 3055

«Щодо деяких питань застосування спрощеної системи оподаткування»

 

Лист

, що коментується присвячено питанням застосування спрощеної системи оподаткування:

1. Про відмову податківців у зазначенні в Свідоцтві про сплату єдиного податку видів діяльності на які місцевими радами не встановлено ставки єдиного податку.

Нагадаємо, що згідно з

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 місцеві ради встановлюють ставки єдиного податку залежно від виду діяльності в діапазоні від 20 до 200 грн. на місяць.

На практиці для найбільш повного охоплення видів діяльності, зазвичай, установлюють окрему ставку для

«інших видів діяльності». І тоді якщо єдиноподатник займається видом діяльності, для якого окремо не виділено ставку податку, то потрібно застосовувати ставку призначену для «інших видів діяльності». При цьому при здійснення такої діяльності у Свідоцтві про сплату єдиного податку, зазначають конкретні види діяльності, якими планує займається єдиноподатник.

На думку Держпідприємництва, у випадку

коли місцевими радами не передбачено ставки для такого виду діяльності, у тому числі і для «інших видів діяльності», податкові органи мають право відмовити у видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, або в зазначенні в ньому такого виду діяльності мотивуючи це відсутністю ставки податку для оподаткування результатів певного виду діяльності, яким можна займатися на єдиному податку. Зазначимо, що Держпідприємництво і раніше дотримувався такої позиції (лист від 22.04.2008 р. № 3528).

Для вирішення цієї проблеми Держпідприємництво радить підприємцям звернутися до місцевої ради з проханням доповнити

Перелік видів діяльності і ставок єдиного податку. Крім того, у такому проханні рекомендуємо звернути увагу на те, що таким видом діяльності єдиноподатнику займатися не заборонено.

2. Про здійснення підприємницької діяльності при сплаті єдиного податку за максимальною ставкою.

Як відомо, згідно з

п. 3 Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599, якщо платник єдиного податку здійснює кілька видів підприємницької діяльності, для яких установлено різні ставки єдиного податку, то ним придбавається одне Свідоцтво і сплачується єдиний податок за більшою ставкою за цими видами діяльності, установленою місцевою радою за місцем його державної реєстрації. При цьому займатися він має право лише тими видами діяльності які передбачені в Свідоцтві. У випадку, якщо єдиноподатник отримує доходи не пов’язані з його підприємницькою діяльністю, або отримує доходи не зазначені у Свідоцтві, такі доходи підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15 % (без зменшення на суму витрат). Такої думки дотримуються і податківці (лист від 23.09.2004 р. № 411/4/15-1210*).

* Див. ком. «Доходи підприємця-«єдиноподатківця» від діяльності, не вказаної в його Свідоцтві обкладається податком з доходів на загальних основах — роз’яснює ДПАУ» // «БТ», 2004, № 41, с. 8.

Слід зазначити, що суди інколи (ухвала ВАСУ від 21.06.2007 р. у справі № А37/80**) дотримуються іншої точки зору і дозволяють єдиноплатникам, які сплачують єдиний податок за максимальною ставкою здійснювати діяльність незазначену у Свідоцтві без утримання податку з доходів фізичних осіб. Але такі судові рішення рідкість і розраховувати на них не радимо.

** Див. ком. «Підприємцям-єдиноподатникам: якщо вид діяльності не зазначено у Свідоцтві — позиція суду» // «БТ», 2008, № 1, с. 8.