01.06.2009

Калейдоскоп документів. Установлено Порядок випробування ГМО у відкритій системі

Калейдоскоп документів від 02.04.2009 р. № 308

Установлено Порядок випробування ГМО у відкритій системі

 

Проведення державної апробації (випробувань)

генетично модифікованих організмів (далі — ГМО) у відкритій системі здійснюється виключно на підставі дозволу, що видається центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів. Таку вимогу встановлено ст. 13 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» від 31.05.2007 р. № 1103-V (див. «Калейдоскоп документів» «З’явився Закон про створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів» // «БТ», 2007, № 27, с. 12).

У

зв’язку з цим Кабмін затвердив Порядок видачі дозволу на проведення державної апробації (випробування) генетично модифікованих організмів у відкритій системі.

Дозвіл

на державну апробацію (випробування) кожного ГМО видається безкоштовно юридичним та фізичним особам, діяльність яких пов’язана з ГМО, одноразово з урахуванням висновків екологічної та санітарно-епідеміологічної експертизи і лише після проведення дослідження безпеки ГМО. Дозвіл діє протягом держапробації, але не більше 5 років. Передача дозволу іншій юридичній або фізичній особі заборонена.

Для отримання

дозволу суб’єкт регулювання подає до Мінприроди відповідне клопотання. Мінприроди видає дозвіл протягом 45 днів після надходження клопотання. Дозвіл видається у 3 примірниках. Після завершення держапробації 1 примірник залишається в суб’єкта регулювання, 2 — у підприємства, установи чи організації, що здійснює таку апробацію, 3 — надсилається суб’єктом регулювання протягом місяця до Мінприроди. У п. 11 постанови наведено докладний перелік випадків, коли суб’єкту регулювання може бути відмовлено у видачі дозволу. Рішення про відмову у видачі дозволу або його скасування може бути оскаржено суб’єктом регулювання протягом 30 робочих днів у встановленому порядку.

Постанова

набрала чинності 01.06.2009 р.

(Постанова Кабінету Міністрів України від 02.04.2009 р. № 308)