08.06.2009

Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

Постанова від 29.04.2009 р. № 252

КАСОВІ ДОКУМЕНТИ —

Нацбанк розробив їх нові типові форми

 

Постанова Правління Національного банку України від 29.04.2009 р. № 252

«Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Нацбанк уніс зміни до

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637). Головні нововведення — Нацбанк розробив форми касових документів!

Не минуло й року, як Нацбанк вирішив узаконити форми первинних документів для обліку касових операцій. Нагадаємо: з

09.06.2008 р. форми касових документів, затверджені наказом Держкомстату від 15.02.96 р. № 51, скасовано наказом Держкомстату від 09.06.2008 р. № 186*. До цієї дати саме їх необхідно було застосовувати для оформлення касових операцій згідно з Положенням № 637. Але до законодавчого врегулювання цього питання Нацбанк рекомендував використовувати** скасовані типові форми документів (лист від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370***).

* Див. ком. «Касові документи — Мінстат скасував усі типові форми щодо обліку касових операцій» // «БТ», 2008, № 27, с. 4.

** У ДПАУ із цього приводу інша думка: вона вважає, що саме ці форми необхідно застосовувати (див. ком. «Касові операції «очима» ДПАУ — Методрекомендації щодо перевірок касової дисципліни» // «БТ», 2009, № 22, с. 6).

*** Див. ком. «Касові документи: Нацбанк поки що рекомендує користуватися старими типовими формами» // «БТ», 2008, № 29, с. 7.

Тепер згідно з

постановою , що коментується, форми касових документів наведено в додатках до самого Положення № 637.

Відразу заспокоїмо —

у формах документів практично нічого не змінилося, збереглася навіть звична нумерація типових форм (КО-1, КО-2, КО-3, КО-3а, КО-4, КО-5).

Водночас

для оформлення видачі готівкових коштів тепер використовується відомість на виплату грошей (додаток 1 до Положення № 637). Вона є аналогом скасованої наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489**** з 01.01.2009 р. платіжної відомості (типова форма № П-53, затверджена наказом Мінстату від 22.05.96 р. № 144).

**** Див. ком. «Нові типові форми щодо обліку праці від Держкомстату» // «БТ», 2009, № 1 — 2, с. 6.

Нижче порівняємо нові та раніше скасовані форми документів, за допомогою яких слід оформляти касові операції відповідно до

Положення № 637.

 

Нові форми, запроваджені постановою, що коментується

Раніше скасовані форми

Примітка до оновленої форми

1

2

3

Відомість на виплату грошей (додаток 1 до Положення № 637)

Платіжна відомість (типова форма № П-53), скасована з 01.01.2009 р.

1. Змінено назву документа.

2. Виключено зазначення зміни майстра (начальника) в заголовній частині.

Змістове значення інших реквізитів залишилося незмінним

Прибутковий касовий ордер (типова форма № КО-1; додаток 2 до Положення № 637)

Прибутковий касовий ордер (типова форма № КО-1), скасовано з 09.06.2008 р.

1. Поле для зазначення номера і дати ПКО* винесене з табличної частини і тепер розташоване поруч з назвою форми.

2. Для написання суми прописом і в ПКО, і у квитанції до нього передбачено назву цього реквізиту «Сума» та місце для зазначення копійок.

 

 

3. У квитанції до ПКО зазначення дати ПКО, до якого вона складається, передбачено у верхній частині.

Зауваження: погано, що Нацбанк, оновлюючи форму ПКО, не передбачив у ній реквізиту для проставляння індивідуального податкового номера платника ПДВ, що дало б покупцеві змогу без виписування податкової накладної без проблем підтверджувати квитанцією до ПКО податковий кредит при сумі платежу не більше 10000 грн.

Видатковий касовий ордер (типова форма № КО-2; додаток 3 до Положення № 637)

Видатковий касовий ордер (типова форма № КО-2), скасовано з 09.06.2008 р.

1. В оновленій формі незрозуміло навіщо продубльовано дату складання ВКО після назви документа і в табличній частині.

2. Для написання суми прописом і в ПКО, і у ВКО передбачено і місце для зазначення копійок

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3; додаток 4 до Положення № 637)

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3), скасовано з 09.06.2008 р.

Яку з форм № КО-3 чи № КО-3а вести — вирішує керівництво. Форми практично не зазнали змін

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3а; додаток 4 до Положення № 637)

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типова форма № КО-3а), скасовано з 09.06.2008 р.

Касова книга (типова форма № КО-4; додаток 5 до Положення № 637)

Касова книга (типова форма № КО-4), скасовано з 09.06.2008 р.

1. Оновлену касову книгу тепер достатньо опечатати печаткою, і не обов’язково саме сургучною.

2. Угорі кожної сторінки необхідно проставляти нумерацію в реквізиті «Сторінка», а не «Лист», як було у скасованій формі.

3. Змінено назву граф табличної частини:

графа 3 тепер має назву «Номер кореспондуючого рахунку,

 субрахунку » (замість «Номер кореспондуючого рахунку»);

графа 4 тепер має назву «Надходження» (замість «Прибуток»)

Книга обліку виданих і прийнятих старшим касиром грошей (типова форма № КО-5; додаток 6 до Положення № 637)

Книга обліку виданих і прийнятих касиром грошей (типова форма № КО-5), скасовано з 09.06.2008 р.

1. У назві цієї форми з’явилося уточнення щодо того, хто її складає:

«Книга обліку... старшим касиром…». Однак згідно з оновленим п. 4.6 Положення № 637 ця книга застосовується не лише за наявності на підприємстві декількох касирів, у тому числі старшого, але також і для обліку готівки, виданої з каси підприємства довіреній особі, яка виплачує зарплату протягом установленого терміну, та повернення нею наявної готівки та касових документів.

2. В оновленій формі відсутні графи для зазначення залишку готівки, однак тепер є графа для зазначення П. І. Б. касирів, яким видають гроші

* ПКО — прибутковий касовий ордер; ВКО — видатковий касовий ордер.

 

Оновлені форми касових документів необхідно застосовувати з дати набуття чинності

постановою, що коментується. Стосовно ПКО, ВКО та відомості на виплату грошей це неважко — з дати дії постанови їх виписують за новою формою. А от щодо форм, які ведуть за певний період (форми № КО-3, КО-3А, КО-4, КО-5), не все так однозначно, адже аналогічні документи підприємство вже веде і вони на момент зміни форм може не бути використано повністю. При цьому сутність оновлених форм, як видно з таблиці на с. 4, нічим не відрізняється від скасованих.

Для обережних підприємств радимо

застосовувати всі оновлені форми з дати набуття чинності постановою, що коментується. Тим, хто не хоче витрачатися на придбання нових форм, радимо обов’язково «завести» оновлену касову книгу (ф. № КО-4), а інші форми (форми № КО-3 або № КО-3а, № КО-5) можна й не оновлювати.

Використання оновленої касової книги насамперед необхідне тим підприємствам, які здійснюють розрахунки за продану ними продукцію власного виробництва (надані послуги) через свою касу. Адже для них

оприбуткуванням готівки є проведення обліку готівки в касі на повну суму її надходжень у касовій книзі на підставі ПКО. Якщо ж використовувати скасовані форми ПКО та касової книги, то при фіскальному підході перевіряючих останні можуть спробувати взагалі не визнати в такому разі документування касових операцій та застосувати штрафні санкції до підприємства за:

— неоприбуткування готівки — штраф у розмірі 500 % неоприбуткованої суми (

абзац третій ст. 1 Указу № 436*);

* Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

— порушення порядку проведення розрахунків за продукцію власного виробництва, надані послуги через касу підприємства (крім підприємств торгівлі та громадського харчування), в якій ця операція має проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою, — штраф у сумі 170 грн. (

п. 7 ст. 17 Закону про РРО**).

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

При фіскальному підході до використання скасованих ВКО після дати оновлення форм касових документів перевіряючі можуть узагалі визнати такі суми не виданими з каси. У такому разі суму, зазначену в документах, додають до залишку готівки в день оформлення ВКО (

п. 7.24 Положення № 637) та порівнюють з лімітом каси. Якщо ліміт перевищено, то до підприємства можуть застосувати штраф у розмірі 200 % суми виявленої понадлімітної готівки за кожен день (абзац другий ст. 1 Указу № 436).

Звичайно, такий підхід є надміру фіскальним, але все-таки радимо не ігнорувати оновлені форми та застосовувати їх відразу після набуття ними чинності.

Крім того, до касових документів тепер належать квитанції програмно-технічного комплексу самообслуговування (

п. 1.2 Положення № 637). Підприємства ж можуть самостійно здавати готівкову виручку до банку, у тому числі із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування (абзац другий п. 2.8 Положення № 637). Підтвердженням здавання готівки є така квитанція, що має містити обов’язкові реквізити документа на переказ готівки та підтверджує внесення відповідної суми готівки до цього програмно-технічного комплексу самообслуговування і здійснення ініціації операції з переказу готівки (п. 3.7 Положення № 637).

Постанова, що коментується, набирає чинності через 10 днів після офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).