22.06.2009

Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2009 році

Наказ від 21.05.2009 р. № 259

РОЗРАХУНОК ЗА ДЕРЖДИВІДЕНДАМИ —

ДПАУ затвердила нову форму

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 21.05.2009 р. № 259

«Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2009 році»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Як видно з назви

наказу, що коментується, ДПАУ затвердила форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2009 році (далі — Розрахунок). Таким чином, звітувати стосовно держдивідендів за півріччя, 9 місяців та 2009 рік платники зможуть уже за допомогою призначеної для цього форми. Нагадаємо, що за I квартал 2009 року унітарним державним та комунальним підприємствам довелося звітувати за допомогою пристосованої для цього торішньої форми*.

* Див. ком. «Розрахунок держдивідендів за I квартал 2009 року: ДПАУ пропонує подати за старою формою» // «БТ», 2009, № 18, с. 10.

Отже, що ж відрізняє нову форму Розрахунку від добре знайомої торішньої форми?

1. Унесено низку, так би мовити, організаційних змін

:

у шапці Розрахунку з’явилася позначка про його узгодження з КВРУ з питань податкової та митної політики;

— у назві

Розрахунку вже фігурує «2009» рік, а в рядках 05 і 08 ідеться про податковий період без прив’язки до конкретного року (у торішній формі згадувалися податкові періоди 2008 року);

— у першому розділі шапки з’явилися поля для проставляння однієї з позначок

«Звітний», «Звітний новий» чи «Уточнюючий», що дозволяють за допомогою такої форми виправляти самостійно виявлені помилки, допущені в раніше поданих Розрахунках.

2. Рядок 6

тепер призначено для зазначення розміру відрахувань — 15 %. У торішній формі в цьому рядку вказувалася сума нарахованих і сплачених до держбюджету дивідендів, на яку зменшувалася сума чистого прибутку, частина якого підлягала сплаті до бюджету (у держбюджеті-2009 такої норми немає).

У зв’язку з цим, хоча назва рядка 7 і не змінилася (

«Частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету»), але формулу для розрахунку, наведену в ній, змінено: (р. 05 х р. 06 : 100) замість ((р. 05 х 0,15) - р. 06).

3. Форму доповнено рядками 10

12, призначеними для виправлення самостійно виявлених помилок у раніше поданому Розрахунку.

Судячи з усього, порядок уточнення буде таким.

У шапці уточнюючого

Розрахунку вказується період, за який уточнюються дані (спеціальних полів для зазначення даних про період, в якому він подається, не передбачено, про це можна буде судити лише за датою, проставленою в штампі ДПІ про отримання).

У рядках 09 — 10 уточнюючого

Розрахунку зазначаються нові (уточнені) показники. У рядку 10 — частина чистого прибутку (доходу), нарахована в раніше поданому Розрахунку (рядок 09 такого Розрахунку). У графі 11 — різниця між показниками рядків 09 і 10 уточнюючого Розрахунку, тобто сума заниженого (додатне значення) або завищеного (від’ємне значення) податкового зобов’язання.

У разі якщо в первісному

Розрахунку було занижено податкове зобов’язання, то на суму такого заниження (додатний показник рядка 11) необхідно нарахувати 5 % самоштраф, сума якого вказується у графі 12.

Таким чином, нова форма Розрахунку більш уніфікована, ніж попередня, і, на наш погляд, не повинна викликати запитань у платників про порядок її заповнення.

Наказ, що коментується, набрав чинності 16 червня 2009 року.