22.06.2009

Компенсація вартості путівки, яку отримано з Фонду соцстраху, не обкладається єдиним податком

Відповідь на запитання

Компенсація вартості путівки, яку отримано з Фонду соцстраху, не обкладається єдиним податком

 

Підприємству — платнику єдиного податку за ставкою 10 % працівник уніс в касу суму компенсації вартості санаторно-курортної путівки, яку отримано з Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності. Чи обкладаються кошти, які надійшли від працівника, єдиним податком?

(м. Харків)

 

Одним з видів матеріального забезпечення та соціальних послуг

із загальнообов’язкового державного соціального страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням згідно з п. 6 ст. 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III є забезпечення оздоровчих заходів, зокрема, оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб та членів їх сімей.

Отримати «соцстрахівську» путівку відповідно до

п. 4.2 Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління ФССзТВП від 25.02.2009 р. № 12 (далі — Порядок № 12) має право будь-яка застрахована особа, яка її потребує, перебуває у трудових відносинах з роботодавцем і для якої це місце роботи є основним*.

* Детальніше про отримання «соцстрахівської» путівки див. статтю «Путівки за рахунок соцстраху — особливості надання у 2009 році» // «БТ», 2009, № 11, с. 34.

Путівка, що надається Фондом соцстраху, може бути або безкоштовною, або з частковою оплатою. Якщо путівка надається з частковою оплатою, то згідно з

п. 4.13 Порядку № 12 застраховані особи (працівники) вносять часткову оплату вартості путівки до санаторію до каси страхувальника за основним місцем роботи такої особи, а за відсутності каси — через установу банку на транзитний рахунок органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

Сума, що надходить до каси у вигляді часткової оплати вартості виданих Фондом соцстраху путівок відповідно до

п. 3.3 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління ФССзТВП від 26.06.2001 р. № 16 , повинна бути зарахована страхувальником (роботодавцем) до Фонду і відображена у звіті за ф. Ф4-ФССзТВП. Таким чином, кошти, одержувані підприємством від працівника в оплату вартості путівок на санаторно-курортне лікування, є транзитними.

Нагадаємо, що для платників єдиного податку — юридичних осіб

базою оподаткування єдиним податком є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 під виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) розуміють суму, яка фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

З цього можна зробити висновок, що кошти, які надходять від працівника у вигляді компенсації вартості санаторно-курортної путівки, не відносяться до виручки від реалізації, а отже, не включаються до бази оподаткування єдиним податком, оскільки вони отримані не за реалізовану продукцію, є власністю Фонду соцстраху і через касу підприємства проходять лише транзитом.

Тобто

кошти, що надходять від працівника в касу підприємства у вигляді компенсації вартості санаторно-курортної путівки, яку отримано з Фонду соцстраху, не оподатковуються єдиним податком . З цим погоджуються і податківці (див. консультацію у журналі «Вісник податкової служби України» // 2004, № 42, с. 42).

 

Сергій ДЕЦЮРА