29.06.2009

Про працевлаштування іноземців та осіб без громадянства

Лист від 15.05.2009 р. №

КОЛИ ДОХОДИ ІНОЗЕМЦІВ

оподатковуються за правилами для резидентів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.05.2009 р. № 4470/6/17-0716, № 10018/7/17-0717

«Про працевлаштування іноземців та осіб без громадянства»

 

Лист

, що коментується, присвячено питанням працевлаштування іноземних громадян. На особливий інтерес серед них заслуговує питання підтвердження ними резидентського статусу.

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) платником податку є нерезидент, який одержує доходи з джерелом походження з України. Закон про податок з доходів визначає нерезидента як фізичну особу, яка не є резидентом України. У свою чергу, визначення статусу резидента України залежить від багатьох факторів — місця проживання, громадянства, місцезнаходження центру життєвих інтересів тощо (п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів). Відповідно до останнього абзацу п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів достатньою підставою для визнання особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України в порядку, установленому цим Законом, або реєстрація як самозайнятої особи.

Однак ДПАУ вже досить давно має своє бачення трактування норм

п.п. 1.20.1 Закону про податок з доходів. На її думку, що викладена в листі від 18.02.2008 р. № 1367/6/17-0716, якщо фізична особа є громадянином України або в її паспорті стоїть імміграційна віза на в’їзд в Україну для постійного проживання та/або її зареєстровано в Україні суб’єктом підприємницької діяльності, то їй автоматично присвоюється статус резидента України для цілей Закону про податок з доходів. У інших випадках резидентський статус може бути підтверджено лише довідкою з податкового органу. Для цього фізична особа має подати до податкового органу за своїм місцем перебування в Україні Заяву фізичної особи — іноземця про самостійне визначення резидентського статусу (за формою додатка 1 до наказу ДПАУ від 05.10.2004 р. № 581). Після цього податковий орган видає на ім’я конкретного роботодавця Повідомлення про самостійне визначення фізичною особою — іноземцем резидентського статусу.

У

листі, що коментується, ДПАУ зауважила: Повідомлення є чинним у межах податкового (календарного) року, тобто іноземці повинні здійснювати підтвердження свого резидентського статусу щороку.

Свою позицію автори

листа аргументували тим, що «визначення резидентського статусу іноземця здійснюється в межах звітного податкового (календарного) року». Варто зазначити, що таке твердження не базується на вимогах нормативно-правових актів та є ще одним надуманим обмеженням від ДПАУ.

Питання оподаткування доходів нерезидентів ми докладно розглядали у статті «Виплати нерезидентам: утримуємо податок з доходів» // «БТ», 2008, № 21, с. 37.