29.06.2009

Єдиноподатник, який реалізує газети власного виробництва, має право не використовувати РРО

Відповідь на запитання

Єдиноподатник, який реалізує газети власного виробництва, має право не використовувати РРО

 

Підприємство, яке є платником єдиного податку за ставкою 10 %, займається видавничою діяльністю, а саме видавництвом газет. Реалізацію своєї продукції воно здійснює іншим підприємствам міста, з якими укладені договори з оплатою за безготівковим розрахунком. Чи має право підприємство реалізовувати свої газети фізичним особам за готівкові кошти через касу підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів?

(м. Севастополь)

 

При здійсненні описаних у запитанні операцій перш за все виниикають такі запитання:

— чи слід придбавати торговий патент;

— чи необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Згідно з

п. 6 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 платники єдиного податку звільняються від придбання торгового патенту. Ураховуючи, що ваше підприємство є платником єдиного податку, придбавати торговий патент йому не потрібно.

Що стосується застосування РРО, то згідно з

п. 1 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку.

У нашому випадку підприємство планує здійснювати реалізацію своєї власної продукції — газет, а тому воно має повне право не використовувати РРО і розрахункові книжки, але лише за умови прийому грошей до каси та оформлення підприємством прибуткових касових ордерів.

Отже,

підприємство-єдиноподатник, яке планує здійснювати реалізацію газет власного виробництва не повинне отримувати торговий патент на здійснення такої діяльності та має право не використовувати РРО.

 

Сергій ДЕЦЮРА