09.03.2009

Про можливість отримання бюджетного відшкодування ПДВ, не задекларованого в періоді виникнення

Лист від 30.01.2009 р. № 1793/7/16-1517-07

ЯКЩО БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ

не задеклароване в періоді виникнення, то його можна відшкодувати — думка ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.01.2009 р. № 1793/7/16-1517-07

«Про можливість отримання бюджетного відшкодування ПДВ, не задекларованого в періоді виникнення»

 

Ні для кого не таємниця, що більшість платників ПДВ, які мають право на отримання бюджетного відшкодування, не декларують від’ємне значення ПДВ, щоб марно не наражатися на перевірку з приводу правомірності заявленого бюджетного відшкодування. Як правило, такі суми ПДВ «осідають» у рядку 26 декларацій з ПДВ та відображаються в

Довідці про залишки від’ємного значення* як не сплачені постачальнику.

* Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду, — додаток 2 до декларації з ПДВ, затвердженої наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

У період економічної кризи, коли гостро відчувається брак оборотних коштів, багато платників можуть наважитися затребувати невідшкодовану суму ПДВ. І така можливість у платника ПДВ є. Як зауважила ДПАУ в

листі, що коментується, це можливо, якщо платник ПДВ самостійно виявив заниження бюджетного відшкодування і це не зафіксовано органом податкової служби. У цьому випадку платник може подати Уточнюючий розрахунок** і Довідку про залишки від’ємного значення за той період, в якому у нього виникло право на бюджетне відшкодування (коли фактично була оплата), задекларувавши в них виправлені показники. Від себе додамо, що відповідно до п.п. 4.4.1 Порядку № 166***, крім згаданих у листі ДПА, що коментується, Уточнюючого розрахунку і Довідки про залишки від’ємного значення, необхідно подати Розрахунок суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до декларації), а в разі заповнення рядка 25.1 декларації з ПДВ — Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до декларації)****.

*** Порядок заповнення та подання податкової декларації з ПДВ, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (у редакції від 15.06.2005 р. № 213).

** Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок — додаток 5 до Порядку заповнення та подання податкової декларації з ПДВ, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

**** Докладніше див. статті «Помилки з ПДВ: виправлення через уточнюючий розрахунок рядків, до яких подають додаток» // «БТ», 2008, № 21, с. 33 і «Бюджетне відшкодування ПДВ — якщо закралася помилка» // «БТ», 2008, № 43, с. 43.

Читачам, які наважаться скористатися своїм правом на отримання бюджетного відшкодування, краще поквапитися, оскільки якщо факт заниження бюджетного відшкодування зафіксує податковий орган, то можливості отримати таке бюджетне відшкодування вже не буде. Згідно з

абзацом «а» п.п. 7.7.7 Закону про ПДВ***** у цьому випадку платнику надсилається податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого заниження та підстави для її розрахунку. Більше того, вважається, що платник добровільно відмовився від отримання такої суми заниження як бюджетного відшкодування та враховує її згідно з п.п. 7.7.3 Закону про ПДВ у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів.

***** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Така сума (на підставі податкового повідомлення) виключається з показника рядка 26 декларації шляхом уключення її зі знаком «-» до рядка 23.4 декларації за наступний (після перевірки) податковий період. Така вимога міститься в

п.п. 5.12.6 оновленого****** Порядку № 166. У подальшому таку суму бюджетного відшкодування не може бути отримано на розрахунковий рахунок.

****** Див. статтю «Декларація з ПДВ: нюанси заповнення оновленої форми» на с. 38 цього номера.