09.03.2009

Чи необхідно подати декларацію, якщо протягом року отримано матеріальну допомогу

Відповідь на запитання

Чи необхідно подати декларацію, якщо протягом року отримано матеріальну допомогу

 

Непрацюючий пенсіонер у 2008 році отримав матеріальну допомогу від колишнього працедавця. Чи повинен такий пенсіонер подавати податкову декларацію за 2008 рік?

 

Оподаткування нецільової благодійної, у тому числі матеріальної, допомоги регулюється

п.п. 9.7.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон). Відповідно до Закону не підлягає включенню до оподатковуваного доходу платника податку сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року у розмірі, що сукупно не перевищує суми граничного рівня доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 6.5.1 Закону (у 2008 році — 890 грн.), за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги. Тобто одержати матеріальну допомогу сукупно на рік у неоподатковуваному розмірі мають право фізичні особи, заробітна плата яких менше встановленого Законом рівня або які зовсім не одержують заробітну плату (тобто вона дорівнює 0 грн.).

Оскільки встановлені

Законом застереження щодо одержання податкової соціальної пільги стосуються тільки заробітної плати, то у непрацюючих громадян, у тому числі і пенсіонерів, які зовсім не одержують заробітну плату (вона дорівнює 0 грн.), незалежно від того, ким проводиться виплата нецільової благодійної (матеріальної) допомоги, така допомога у визначеному у п.п. 6.5.1 Закону розмірі сукупно на рік (у 2008 році — 890 грн.) не підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати. Сума перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою 15 %.

Ураховуючи те, що відповідно до

п. 1.15 Закону суб’єкт господарювання, який у 2008 році виплатив матеріальну допомогу, є податковим агентом, то фізична особа — платник податку не повинен подавати до податкових органів податкову декларацію за звітний податковий рік.

 

Тетяна ТРУШКОВА,
 головний державний податковий інспектор ДПІ у Дарницькому районі м. Києва