09.03.2009

Розрахунковий період для лікарняних, якщо працівника прийнято в перший робочий день місяця, який припадає не на перше число

Відповідь на запитання

Розрахунковий період для лікарняних, якщо працівника прийнято в перший робочий день місяця,
 який припадає не на перше число

 

Працівника було прийнято на роботу 3 листопада 2008 р., оскільки 1 і 2 число місяця припали на вихідні дні (суботу та неділю). Страховий випадок трапився 5 лютого 2009 року. Чи можна включити в розрахунковий період, за який визначається середня заробітна плата при розрахунку допомоги з тимчасової втраті працездатності, місяць, у якому працівника було прийнято на роботу не з першого числа місяця, а з третього?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 5 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), якщо застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менш 6 календарних місяців, середня заробітна плата (дохід) обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), в яких сплачено страхові внески.

Тобто це означає, що для працівників, які працювали та сплачували страхові внески менше 6 календарних місяців, до розрахункового періоду, за який визначається середня заробітна плата при розрахунку допомоги по тимчасовій втраті працездатності (далі — розрахунковий період для лікарняних), уключають лише ті місяці, які він відпрацював з 1 до 1 числа. Тому постає закономірне запитання: чи можна включити до розрахункового періоду для лікарняних повністю відпрацьований місяць, у якому працівника було прийнято на роботу, якщо фактичною датою прийняття на роботу є перший робочий день місяця, що не співпадає з першим календарним днем місяця (у нашому випадку 3 листопада, понеділок, а 1 та 2 листопада — вихідні)?

На це запитання Мінпраці дало відповідь у

листах від 16.12.2008 р. № 621/18/99-08 та від 19.10.2007 р. № 595/020/99-07. На його думку, у випадку коли працівника прийняли на роботу не з 1 числа місяця (у зв’язку з тим, що перший робочий день місяця не збігається з першим календарним днем), такий місяць у розрахунковий період для лікарняних включатися не може. На наш погляд, цей висновок зроблено на підставі досить формального прочитання норм Порядку № 1266, адже працівник відпрацював усі робочі дні місяця. Однак такою є думка Мінпраці, і сперечатися з нею досить важко.

Заслуговує на увагу те, що у схожій ситуації (при визначенні страхового стажу) Мінпраці в

листі від 19.03.2008 р. № 119/020/99-08 дотримується іншої точки зору і вказує на те, що коли працівника прийняли на роботу першого робочого дня місяця, незважаючи на те, що він не є першим календарним днем, такий місяць можна врахувати до страхового стажу, але тільки за умови, що працівник відпрацював згідно з графіком роботи підприємства або графіком роботи працівника всі робочі дні цього місяця і сплатив за них страхові внески. Цю думку також підтримує і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі від 26.02.2008 р. № 01-16-430.

Отже, у випадку коли працівника прийняли на роботу 3 листопада, а 1 і 2 листопада припали на вихідні дні, то до розрахункового періоду для лікарняних не потрібно враховувати місяць (листопад) у якому він був прийнятий на роботу.

 

Сергій ДЕЦЮРА