09.03.2009

При отриманні коштів за бронювання місць у кафе слід застосовувати РРО

Відповідь на запитання

При отриманні коштів за бронювання місць у кафе слід застосовувати РРО

 

Наше кафе надає послуги з бронювання місць за готівку. Чи можна оприбуткувати готівку через касу підприємства? Чи здійснюється така операція через РРО?

 

Відповідно до

ст. 1 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III (далі — Закон) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівку суб’єкти господарської діяльності (юридичні та фізичні особи) зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Порядок проведення розрахунків визначено

ст. 3 Закону, відповідно до якої суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані: проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, які підтверджують виконання розрахункових операцій; проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Таким чином, надання підприємствами додаткових послуг повинно здійснюватися шляхом їх уключення у відповідний прейскурант товарів та послуг, щоб за допомогою режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості вартість цих послуг запрограмувати у РРО та провести прийом готівкових коштів від споживача, як того вимагає порядок здійснення розрахунків, установлений

ст. 3 Закону.

Отже, виходячи з викладеного, при проведенні розрахунків за послуги з бронювання місць за готівку суб’єкт господарювання зобов’язаний здійснювати такі операції через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів

.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
 та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва