23.03.2009

Про внесення змін до постанови Кабміну від 20.12.97 р. № 1442

Постанова від 05.03.2009 р. № 162

ПРАВИЛА ТОРГІВЛІ НАФТОПРОДУКТАМИ —

Кабмін уносить зміни

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 162

«Про внесення змін до постанови Кабміну від 20.12.97 р. № 1442»

 

Постановою

, що коментується Кабмін уніс зміни до Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджених постановою КМУ від 20.12.97 р. № 1442. Відзначимо найсуттєвіші з них.

1.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж нафтопродуктів, відтепер зобов’язані надати споживачеві, крім раніше передбаченої п. 9 Правил № 1442 інформації, ще й відомості про вміст у нафтопродуктах шкідливих для здоров’я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами та про умови зберігання нафтопродуктів. Зазначимо, що така інформація повинна подаватися споживачеві згідно із законодавством про мови, раніше її могли подавати лише державною мовою (п. 9).

2

. Розрахунки за продані нафтопродукти із застосуванням талонів чи відомостей на відпуск нафтопродуктів здійснюються виключно через установи банків.

3

. Споживач має право протягом 14 днів з дня купівлі нафтопродуктів обміняти нафтопродукти належної якості на аналогічні у того суб’єкта господарювання, в якого вони були придбані, у разі, неможливості використання таких нафтопродуктів за призначенням.

Обмін таких нафтопродуктів проводиться за умови, якщо вони не використовувалися, збережено їх товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також за наявності розрахункового документа, виданого споживачеві разом з проданими нафтопродуктами.

При розірванні договору купівлі-продажу нафтопродуктів розрахунки із споживачем здійснюються виходячи з вартості нафтопродуктів на час їх купівлі. Гроші, сплачені за нафтопродукти, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору — в інший строк за домовленістю сторін, але не більше ніж 7 днів

(п. 11).

4.

Забороняється доставка автомобільного бензину в автоцистернах та інших ємкостях, що раніше були використані для перевезення інших нафтопродуктів, без відповідної їх підготовки. Раніше заборонялося перевезення лише неетилового бензину, у ємностях, що не були відповідно зачищені після перевезення в них етилованого бензину (п. 26).

5

. Забороняється приймати нафтопродукти на АЗС у разі:

— відсутності на автоцистернах пломб вантажовідправника, їх пошкодження (у разі пломбування автоцистерни) або невідповідності їх відбитку печатки на товарно-транспортній накладній;

— відсутності свідоцтва про повірку автоцистерни;

— несправності зливного пристрою автомобільної цистерни;

— несправності заземлювального пристрою;

— настання грози;

— неналежного оформлення або відсутності товарно-транспортної накладної;

— наявності підтоварної води і механічних домішок у нафтопродуктах;

— невідповідності якості нафтопродуктів вимогам нормативних документів;

— відсутності паспорта якості нафтопродукту або неналежного його оформлення (відсутність номера, марки та виду, не зазначені усі показники якості);

— відсутності копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності.

Постанова

, що коментується, набрала чинності 16.03.2009 р.