04.05.2009

При заповненні «Звіту з праці» дозволяються уточнення, зокрема, у разі заокруглення показників

Відповідь на запитання

При заповненні «Звіту з праці» дозволяються уточнення, зокрема, у разі заокруглення показників

 

За даними бухгалтерського обліку підприємства, сума фонду оплати праці, нарахованого штатним працівникам за кожний місяць кварталу, складає, наприклад, 6660 грн., що за правилами заокруглення вимагає відобразити у графі 1 рядка 1070 ф. № 1-ПВ термінова — місячна «Звіт з праці» показник 6,7 (тис. грн.). Додавання цих показників за три місяці кварталу дає у графі 2 цього ж рядка суму 20,1 (тис. грн.). Проте, за даними бухгалтерського обліку, квартальна сума складає 19980 грн., що за правилами заокруглення вимагає відображення у рядку 4010 ф. № 1-ПВ термінова — квартальна «Звіт з праці» показника 20,0 (тис. грн.). Чи не завадить підприємству така невідповідність надати звіт органам статистики?

 

Відповідно до

п. 2.7 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ термінова — місячна «Звіт з праці», затвердженої наказом Держкомстату України від 05.10.2006 р. № 463, у рядку 1070 зазначеної форми відображається сума фонду оплати праці, нарахованого штатним працівникам, урахованим у рядку 1040. При цьому у графі 1 цього рядка відображається показник за звітний місяць, а у графі 2 — за період з початку року.

Відповідно до

п. 1 Приміток до форми № 1-ПВ термінова — місячна «Звіт з праці», затверджених наказом Держкомстату України від 11.08.2004 р. № 472 (далі — форма № 1-ПВ термінова — місячна), вартісні показники (зокрема, показник рядка 1070 «Фонд оплати праці штатних працівників, тис. грн.») заповнюються з одним десятковим знаком.

Також відповідно до

п. 2.1 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ термінова — квартальна «Звіт з праці», затвердженої наказом Держкомстату України від 05.10.2006 р. № 463, у рядку 4010 зазначеної форми відображається фонд заробітної плати штатних працівників, нарахований за період з початку року, визначений згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати.

До того ж, у згаданих інструкціях (

п. 1.3) зазначено, що однойменні показники, що містяться у формах з праці та інших формах державних статистичних спостережень, за відповідні періоди заповнюються за однією статистичною методологією та узгоджуються між собою, а у додатку до цих інструкцій наведено таблиці арифметичного контролю показників відповідних форм державного статистичного спостереження (№ 1-ПВ термінова — місячна та № 1-ПВ термінова — квартальна).

Показники

графи 2 форми № 1-ПВ термінова — місячна, у тому числі щодо фонду оплати праці (ряд. 1070), можуть містити дані, уточнені відносно тих, що було відображено у рядках форми у певному місяці. Уточнення можуть бути спричинені як дотриманням правил заокруглення, так і іншими причинами (помилки, перерахунки тощо).

При цьому норми зазначених інструкцій вимагають, щоб показник у

графі 2 рядка 1070 форми № 1-ПВ термінова — місячна дорівнював показнику у рядку 4010 форми № 1-ПВ термінова — квартальна.

Таким чином, відповідно до даних, наведених у прикладі, у

рядку 4010 форми державного статистичного спостереження № 1-ПВ термінова — квартальна, а також у графі 2 рядка 1070 форми № 1-ПВ термінова — місячна слід відобразити суму 20,0 (тис. грн.).

 

Інеса СЕНІК,
 заступник директора департаменту
 — начальник відділу статистики оплати праці Держкомстату України