02.11.2009

Форма № 1ДФ у електронному вигляді подається лише за наявності комп’ютерної техніки

Відповідь на запитання

Форма № 1ДФ у електронному вигляді подається лише за наявності комп’ютерної техніки

 

Приватний підприємець — платник єдиного податку у ІІІ кварталі 2009 року найняв 5 працівників. Звіт за формою № 1ДФ до податкового органу було надано в роздрукованому вигляді. Під час прийняття звіту працівники податкового органу зазначили, що форму № 1ДФ потрібно обов’язково подавати на дискеті та в роздрукованому вигляді. Чи справедливі вимоги податківців?

(м. Полтава)

 

Так, вимоги податківців справедливі

. Це пов’язано з тим, що згідно з п.п. 2.3.2 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженому наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451 (далі — Порядок № 451), форма № 1ДФ подається до податкового органу на непошкодженому паперовому носії формату А4 (кількість аркушів не обмежується), заповненому машинописним текстом чи друкованими літерами без підчисток, закреслень, виправлень і уточнень.

У випадку коли податковий агент

має комп’ютерну техніку (п.п. 2.3.4 Порядку № 451), то він повинен формувати і подавати інформацію про доходи й утримані з них податки у вигляді файла даних, який передається в електронному вигляді (можна на дискеті), та його роздрукованої копії (за формою розрахунку).

ДПАУ розроблено спеціальне програмне забезпечення, яке має безкоштовно розповсюджуватися серед платників податків (

лист від 18.03.2004 р. № 19/28-3517). До речі, його можна знайти і на сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua; рубрика «Навігатор платника податків», розділ «Програмне забезпечення за формою № 1ДФ»).

Отже, вимагати надавати форму № 1ДФ у електронному вигляді податківці мають повне право, але лише у тих податкових агентів, які мають комп’ютерну техніку. Якщо ж податковий агент немає комп’ютерної техніки, то у електронному вигляді форму № 1ДФ він подавати не зобов’язаний.

 

Сергій ДЕЦЮРА