16.11.2009

Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю

Постанова від 29.10.2009 р. № 1168

ПІДПРИЄМЕЦЬ НАЙМАНИЙ ПРАЦІВНИК:

порядок укладення та розірвання трудового
 договору коригується Кабміном

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.10.2009 р. № 1168

«Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін уточнив окремі моменти при укладенні та розірванні трудового договору між фізичною особою — підприємцем (ФОП) і найманим працівником.

За загальним правилом згідно зі

ст. 241 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору між ФОП та працівником підприємець повинен у тижневий строк з моменту фактичного допуску працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за своїм місцем проживання в порядку, визначеному Мінпраці. На виконання цієї норми Мінпраці розробило і затвердило своїм наказом від 08.06.2001 р. № 260 Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою (далі — Порядок № 260) і Форму трудового договору між працівником і фізичною особою, що діють і до сьогодні.

Постанова

, що коментується, не скасовує чинний Порядок № 260, а роз’яснює окремі моменти його застосування, пов’язані з укладенням та розірванням трудового договору без присутності найманого працівника в центрі зайнятості при здійсненні його державної реєстрації. Справа в тому, що на практиці при звільненні працівників (особливо при звільненні з ініціативи роботодавця) є досить поширеними ситуації, коли працівник просто «зникає»* (не виходить на роботу), цим позбавляючи можливості зняти трудовий договір з реєстрації у зв’язку з фактичним припиненням трудових відносин. Для розірвання такого договору ФОП повинні були звертатися до суду, що було доволі клопітним процесом, який забирав багато часу. Документ, що коментується, вирішує цю ситуацію.

*До того ж, на відміну від роботодавців — юридичних осіб, трудова книжка працівників ФОП зберігається не в самого підприємця, а у працівників (п.п. 2.20-1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінсоцзахисту і Мін’юсту від 29.07.93 р. № 58).

1. Укладення трудового договору

. Як і раніше, на реєстрацію необхідно подати 3 примірники трудового договору. Що стосується інших документів, то тепер найманий працівник може подати копію, а не оригінал своєї довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, тоді як сам підприємець має подати її оригінал (п. 2 постанови).

Головне нововведення полягає в тому, що тепер для реєстрації трудового договору

у службі зайнятості не обов’язкова присутність працівника, з яким укладають договір. Але в такому разі згідно з п. 2 постанови підпис працівника у трудовому договорі має бути засвідчено нотаріально. Після реєстрації трудового договору в службі зайнятості 2 примірники повертаються ФОП.

У свою чергу,

ФОП тепер буде зобов’язаний вручити під розписку працівнику один примірник зареєстрованого трудового договору протягом 3 робочих днів з дня його надходження. При цьому згідно з абзацом другим п. 3 постанови ФОП має зробити відповідний запис у книзі реєстрації та повернути працівнику трудову книжку із записом про прийняття на роботу (на практиці запис до трудової книжки вносили в момент укладення договору й раніше). Тут не зовсім зрозуміло, в якій книзі реєстрації ФОП має здійснювати такий запис. Порядком № 260 передбачено ведення книги реєстрації лише службою зайнятості для реєстрації поданих ФОП трудових договорів (додаток 4 до Порядку № 260). Сподіваємося, що під час приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до постанови, що коментується, як того вимагає її п. 10, Мінпраці прояснить цей момент.

2. Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця

. Згідно з пп. 4 — 7 постанови трудовий договір з ініціативи ФОП розривають у такій послідовності.

Крок 1

. ФОП письмово повідомляє працівника про свій намір його звільнити з власної ініціативи (надіслати працівнику повідомлення слід рекомендованим листом із повідомленням про вручення). У строки, передбачені Кодексом законів про працю України, ФОП здійснює з працівником остаточний розрахунок (п. 4).

Крок 2

. ФОП подає до служби зайнятості документи, названі в п. 5 постанови.

Крок 3

. Служба зайнятості знімає трудовий договір з реєстрації протягом 3 робочих днів від дня надходження від ФОП необхідних документів. Про це здійснюють запис у книзі реєстрації та повідомляють працівника. За зверненням працівника, який не був присутній під час зняття, служба зайнятості протягом 3 робочих днів робить відповідну відмітку в його примірнику трудового договору і засвідчує запис про звільнення з роботи у трудовій книжці, унесений ФОП. Як бачимо, запис до трудової книжки, як і раніше, уносить саме ФОП, а не відповідальна особа служби зайнятості, а до компетенції служби зайнятості належить лише посвідчення такого запису. А для цього звільненому працівнику доведеться звертатися з подібним проханням до свого колишнього роботодавця.

У місячний строк після набуття чинності

постановою, що коментується, Мінпраці має привести свої нормативно-правові акти у відповідність до неї (п. 10).

Постанова

, що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

 

 

Кабінет Міністрів України

 

Деякі питання застосування законодавства про працю фізичною особою, яка використовує найману працю

 

Постанова від 29 жовтня 2009 року № 1168

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1.

Установити, що форма трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю (далі — фізична особа), затверджується Міністерством праці та соціальної політики.

2.

Для реєстрації трудового договору фізична особа подає у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи державній службі зайнятості за місцем свого проживання підписаний сторонами трудовий договір у трьох примірниках, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця, довідку відповідної державної податкової інспекції про присвоєння ідентифікаційного номера, копію такої довідки, виданої працівникові, його трудову книжку та пред’являє паспорт. Підпис у трудовому договорі працівника, який не був присутній під час його реєстрації, посвідчується нотаріально.

3.

Відповідальна особа державної служби зайнятості реєструє в день подання фізичною особою документів, передбачених пунктом 2 цієї постанови, трудовий договір у книзі реєстрації трудових договорів, форма якої затверджується Міністерством праці та соціальної політики, після чого два примірники такого договору з відміткою про реєстрацію повертаються фізичній особі.

Фізична особа зобов’язана вручити під розписку працівникові один примірник зареєстрованого трудового договору протягом трьох робочих днів з дня його надходження, про що робиться відповідний запис у книзі реєстрації, а також повернути трудову книжку із записом про прийняття на роботу.

4.

У разі розірвання трудового договору за ініціативою фізичної особи у випадках, визначених Кодексом законів про працю України, така особа зобов’язана письмово повідомити про свій намір працівникові та у визначені строки провести передбачений законодавством розрахунок.

5.

Зняття державною службою зайнятості з реєстрації трудового договору у випадках, передбачених пунктом 4 цієї постанови, проводиться за умови подання фізичною особою:

примірника трудового договору;

заяви про зняття трудового договору з реєстрації із зазначенням дати звільнення з роботи працівника та підстав розірвання зазначеного договору;

копій документів, що підтверджують:

— надсилання працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (рекомендованим листом з повідомленням про вручення). У разі коли вручити поштове відправлення неможливо, подаються копії підтвердних документів;

— проведення передбаченого законодавством розрахунку з працівником або копію платіжної відомості із зазначенням суми депонованої заробітної плати.

6.

Державна служба зайнятості протягом трьох робочих днів з дня надходження зазначених у пункті 5 цієї постанови документів знімає трудовий договір з реєстрації, про що робить відповідний запис у книзі реєстрації трудових договорів та повідомляє працівникові.

7.

За зверненням працівника, який не був присутній під час зняття трудового договору з реєстрації, посадова особа центру зайнятості протягом трьох робочих днів з дня такого звернення робить відповідну відмітку у виданому йому примірнику трудового договору та засвідчує у трудовій книжці запис про звільнення з роботи, внесений фізичною особою.

8.

У разі коли документи, що подаються для реєстрації чи зняття з реєстрації трудового договору, не відповідають вимогам цієї постанови, органи державної служби зайнятості повертають їх без вчинення будь-яких дій із зазначенням причини.

9.

Працівник має право оскаржити рішення фізичної особи щодо його звільнення з роботи у порядку, встановленому законодавством.

10.

Міністерству праці та соціальної політики привести в місячний строк власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко