16.11.2009

Хто відображає у податковому обліку суми екозбору, нараховані (сплачені) за місцем реєстрації філії

Відповідь на запитання

Хто відображає у податковому обліку суми екозбору, нараховані (сплачені) за місцем реєстрації філії

 

Підприємство — платник податку на прибуток нараховує (сплачує) збір за забруднення навколишнього природного середовища за місцем реєстрації своєї філії, яка також є платником податку на прибуток. Який із цих платників уключає таку суму цього збору до складу валових витрат?

 

Відповідно до

п. 2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР платниками податку є з числа резидентів — суб’єкти господарської діяльності, зокрема, підприємства, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку на території України (п.п. 2.1.1), а також філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у п.п. 2.1.1 цього пункту, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади (п.п. 2.1.3).

Згідно з

п. 2.1 Інструкції про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої наказом Мінприроди та ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379 (із наступними змінами та доповненнями), платниками цього збору є, зокрема, суб’єкти господарювання незалежно від форм власності. При цьому з 31 липня 2009 року до платників збору не належать, зокрема, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої територіальної громади.

У

податковому роз’ясненні ДПАУ від 22.10.2009 р. № 23120/7/15-0817* зазначено, зокрема, що підприємства — юридичні особи та інші платники, що визначені у п. 2.1 Інструкції № 162/379 та мають у своєму складі філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, мають подавати податкові розрахунки та сплачувати збір з урахуванням викидів, скидів та розміщення відходів, здійснених такими філіями, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами. При цьому такі підприємства — платники, що мають у своєму складі філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, повинні подавати податкові розрахунки за 9 місяців 2009 року та сплачувати збір за податковий (звітний) період — III квартал 2009 року (у т. ч. липень місяць п. р.) з урахуванням податкових зобов’язань зі збору, що виникли у філій, відділень та інших відокремлених підрозділів, що були до 31 липня 2009 року самостійними платниками збору, у т. ч. за їх місцем знаходження (за місцем перебування на податковому обліку), у частині пересувних джерел забруднення або/та за місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення та/або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів.

* Див. ком. «Екозбір за філії: як звітувати за 9 місяців 2009 року» // «БТ», 2009, № 44, с. 10.

Таким чином, оскільки фактичні витрати на сплату збору за забруднення навколишнього природного середовища в частині пересувних джерел забруднення або/та за місцем знаходження стаціонарних джерел забруднення та/або спеціально відведених для розміщення відходів місць чи об’єктів за місцями реєстрації своїх філій здійснює платник податку на прибуток — підприємство — юридична особа, відповідні суми включаються до складу валових витрат такого платника податку і не враховуються у валових витратах таких філій.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту — начальник відділу
 адміністрування податку на прибуток та податкових платежів ДПАУ