23.11.2009

Суму компенсації за невикористану відпустку при звільненні у зв’язку з виходом на пенсію включають до валових витрат

Відповідь на запитання

Суму компенсації за невикористану відпустку при звільненні
 у зв’язку з виходом на пенсію включають до валових витрат

 

Чи можна віднести до валових витрат платника податку суму нарахованої компенсації за невикористану відпустку працівнику, який звільняється у зв’язку з виходом на пенсію?

 

Відповідно до

п.п. 5.6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 № 283/97 (далі — Закон) з урахуванням норм п. 5.3 ст. 5 до складу валових витрат платника податку відносяться витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на виплату авторських винагород та виплат за виконання робіт (послуг), згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати в грошовій або натуральній формі, встановлені за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами закону, що регулює питання оподаткування доходів фізичних осіб).

Таким чином, у разі якщо нарахування і виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюються за результатами діяльності підприємства за той період, в якому фізична особа перебувала у трудових відносинах з платником податку, то витрати, пов’язані із виплатою компенсації, включаються до складу валових витрат згідно з

п.п. 5.6.1 Закону, а нараховані на неї внески до Пенсійного фонду та соцфондів — на підставі п.п. 5.7.1 Закону.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз‘яснювальної роботи
 та звернень громадян ДПІ у Дніпровському районі м. Києва