30.11.2009

«Головний бухгалтер» чи «бухгалтер» — як має називатися посада, якщо облік на підприємстві веде одна особа

Відповідь на запитання

«Головний бухгалтер» чи «бухгалтер» — як має називатися посада, якщо облік на підприємстві веде одна особа

 

Як має називатися посада працівника, який одноосібно веде бухгалтерський облік на підприємстві, — «головний бухгалтер» чи просто «бухгалтер»?

(м. Харків)

 

Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні регулюються

Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV. Згідно з п. 4 ст. 8 цього Закону підприємство самостійно обирає форми його організації*, а в разі використання найманої праці таким варіантом є:

1)

уведення до штату підприємства посади бухгалтера;

або

2)

створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

* Докладніше див. у статті «Професія «бухгалтер»: особливості праці» // «БТ», 2009, № 28, с. 14.

Із цієї норми

Закону можна дійти висновку, що в разі ведення бухгалтерського обліку однією особою у штатному розписі** має бути передбачено посаду саме «бухгалтера», а не «головного бухгалтера».

Таку позицію поділяє і Мінпраці (

лист від 26.10.2009 р. № 642/13/84-09), мотивуючи її кваліфікаційними характеристиками посади головного бухгалтера, наведеними у Випуску 1 «Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності» (розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, спеціалістів і технічних службовців) Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336. При цьому посада «головний бухгалтер» запроваджується і на неї приймається працівник за наявності:

1)

підлеглих працівників бухгалтерського обліку — така умова випливає з основних завдань та обов’язків головного бухгалтера: «Керує працівниками бухгалтерського обліку підприємства та розподіляє між ними посадові завдання та обов’язки. Знайомить цих працівників із нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, які стосуються їх діяльності, а також із змінами в чинному законодавстві»;

2)

необхідного рівня освіти і мінімального стажу роботи — для обіймання посади головного бухгалтера необхідно мати повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) і стаж бухгалтерської роботи за професією керівника нижчого рівня: для магістра — не менше 2 років, спеціаліста — не менше 3 років. Подібну позицію Мінпраці озвучувало і раніше в листі від 14.02.2002 р. № 18-91.

Звичайно, працівнику, який одноосібно веде бухгалтерський облік на підприємстві та підписує бухгалтерську і податкову звітність у полі, де зазначено саме «головний бухгалтер», такий підхід навряд чи сподобається. Та й для трудової біографії запис у трудовій книжці «прийнятий на посаду бухгалтера» менш респектабельний, ніж прийняття на посаду головбуха. Але враховуючи, що штатний розпис складається в довільній формі** та будь-якої відповідальності за його складання не передбачено, не буде порушенням запровадження до штату лише посади головного бухгалтера. І вже потім можна приймати працівника на посаду головбуха згідно зі штатним розписом, тим більше що Мінпраці наполягає на прийнятті саме

«згідно зі штатним розписом» (лист від 23.10.2009 р. № 251/06/186-09).

** Як скласти штатний розпис, див. у статті «Штатний розпис: складаємо, змінюємо» // «БТ», 2007, № 49, с. 17.

 

Вікторія ЗМІЄНКО