05.10.2009

Про застосування штрафних санкцій при самостійному виправленні помилок

Лист від 29.07.2009 р. № 01-14-1582

«САМОВИПРАВЛЕННЯ» ЗА ВНЕСКАМИ ДО ФТВП:

50 % штраф та адмінштраф не накладаються — роз’яснює ФТВП

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 29.07.2009 р. № 01-14-1582

«Про застосування штрафних санкцій при самостійному виправленні помилок»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) роз’яснив порядок самовиправлення страхувальником допущеної помилки та сплати при цьому необхідних платежів.

Головний висновок

листа, що коментується, полягає в тому, що при самостійному виправленні страхувальником допущеної помилки, яка призвела до недоїмки за внесками, штраф у розмірі 50 % суми належних до сплати внесків згідно зі ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III та адмінштраф, передбачений ст. 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), не застосовуються. При цьому страхувальник має дотриматись процедури «самовиправлення».

Порядок самостійного виправлення допущеної помилки

, визначений Порядком № 123*, зводиться до такого:

1.

У разі самостійного виявлення до початку перевірки помилки, що міститься в раніше поданій звітності, згідно з п. 3 Порядку № 123 страхувальник має письмово повідомити робочий орган ФТВП про факт і зміст помилки. У письмовому повідомленні вказують причину виникнення помилки та наводять розрахунок суми донарахованих (зменшених) внесків, а також інші дані, передбачені п. 4 Порядку № 123.

2.

Якщо помилка призвела до виникнення заборгованості перед ФТВП, то необхідно донарахувати і сплатити недоїмку та пеню, розраховану на всю суму недоїмки з розрахунку 120 % облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати. Причому, якщо існувала заборгованість за ФТВП перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки, то на момент виявлення помилки пеня на суму недоїмки не нараховується (пп. 5 і 6 Порядку № 123). При цьому недоїмкою є страхові платежі, не сплачені пізніше дня, установленого для виплати зарплати за другу половину місяця (п. 4.4 Інструкції № 16**).

3.

Помилки минулих звітних кварталів відображають у рядку 3.1 таблиці III квартального звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

* Порядок виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затверджений постановою правління ФТВП від 25.12.2003 р. № 123.

** Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

Нагадаємо: подібні висновки ФТВП викладав у своєму

листі від 04.06.2007 р. № 01-16-1178***.

*** Див. ком. «Як виправляти помилки у ф. № Ф4-ФСС з ТВП» // «БТ», 2007, № 27, с. 9.

Щоправда, ФТВП не відповів на власне поставлене запитання — про необхідність застосування 50 % штрафу та адмінштрафу в разі, коли підприємство самостійно доплатило суму недоїмки щодо раніше не сплачених, але нарахованих (відображених у формі Ф4-ФСС з ТВП) страхових внесків і при цьому сплатило пеню за прострочення сплати платежу та повідомило про це ФТВП. Справа в тому, що Порядок № 123 прямо передбачає амністію тільки для випадків, коли внески і не нараховано, і не сплачено (цим і користувалися деякі відділення Фонду на місцях). У листі, що коментується, ФТВП лише зауважив, що в такому разі необхідно сплатити виявлену помилкову недоплату сум внесків, які необхідно було сплатити за даними звіту, і нараховану пеню, а також повідомити про це ФТВП. Однак «тон» листа, що коментується, свідчить про те, що в цьому випадку також не застосовуються 50 % штраф та адмінштраф за ст. 1655 КУпАП, тим більше, що недоплата нарахованих внесків є меншим проступком, ніж узагалі ненарахування і відповідно несплата страхових внесків.