05.10.2009

Про зміст грифа «Затверджено» у формах податкової звітності з податку на додану вартість

Лист від 09.09.2009 р. № 8857/6/16-1116

ЩЕ РАЗ ПРО БЛАНКИ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПДВ:

ДПАУ нагадала про зміст грифа «Затверджено»

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.09.2009 р. № 8857/6/16-1116

«Про зміст грифа «Затверджено» у формах податкової звітності з податку на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ повернулася до питання, однозначна відповідь на яке нібито вже давно відома всім зацікавленим, а саме: чи повинен бланк декларації з ПДВ містити дані про накази ДПАУ, якими було внесено зміни до його форми. Це питання зазвичай виникає після чергових змін форм податкової звітності.

Сумно, але факт: деякі працівники податкових органів продовжують вимагати від платників подавати декларації з ПДВ не лише з усіма останніми змінами, але ще (для надійності) хочуть бачити в таких бланках посилання на накази ДПАУ, якими ці зміни вносилися.

ДПАУ в

листі від 20.04.2006 р. № 7570/7/15-0117* уже заявляла, що в разі внесення до форми податкової звітності окремих змін (без викладення їх у новій редакції) у грифі «Затверджено» форми декларації посилання на накази ДПАУ, якими було внесено такі зміни, не обов’язкове.

* Див. ком. «У грифі «Затверджено» податкової декларації не вказуються реквізити наказів, якими внесено тільки окремі зміни» // «БТ», 2006, № 19, с. 6.

У

листі, що коментується, ДПАУ конкретно зауважила, які посилання мають міститися у грифі «Затверджено» у бланках діючих декларацій з ПДВ (див. «Зміст грифа «Затверджено» декларацій з ПДВ»**).

** Зауважимо, що аналогічні висновки містила й консультація представників ДПАУ «Про гриф «Затверджено» декларації з ПДВ» // «БТ», 2009, № 21, с. 42.

 

Зміст грифа «Затверджено» декларацій з ПДВ

Витяг із листа, що коментується

«Якщо до форми податкової звітності вносяться лише окремі зміни, то у грифі «Затверджено» форми декларації посилання на накази Державної податкової адміністрації України, якими було затверджено такі зміни, не є обов’язковими.

<…>

Зважаючи на викладене,

у грифі «Затверджено» зазначаються:

у декларації з податку на додану вартість — «наказ ДПА України від 30.05.97 р. № 166 (у редакції наказу ДПА України від 17.03.08 р. № 159»);

у декларації з податку на додану вартість (скороченій) — «наказ ДПА України від 23.10.98 р. № 499 (у редакції наказу ДПА України від 21.01.09 р. № 8)»;

у декларації з податку на додану вартість (переробного підприємства) — «наказ ДПА України від 28.04.09 р. № 221)».

<…>

Відмова службової (посадової) особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин або висування нею будь-яких передумов щодо такого прийняття забороняється та розцінюється як перевищення службових повноважень такою особою, що тягне за собою її дисциплінарну та матеріальну відповідальність у порядку, визначеному законом».

 

Крім того, ДПАУ нагадала, що відповідно до п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року № 2181-III неприйняту декларацію платник зобов’язаний до закінчення граничного строку подання декларації надіслати поштою з описом вкладеного та повідомленням про вручення, до якої додати заяву на ім’я керівника відповідного контролюючого органу із зазначенням прізвища працівника податкової служби, який відмовився прийняти декларацію, та/або із зазначенням дати такої відмови. Таку відмову можна також оскаржити і в судовому порядку. Докладніше про те, що робити, якщо не приймають декларацію, читайте в матеріалі «Що робити, якщо податківці не приймають декларацію з ПДВ» // «БТ», 2009, № 18, с. 45.