12.10.2009

Питання Загального реєстру податкових накладних

Розпорядження від 23.09.2009 р. № 1178-

ЗАГАЛЬНИЙ РЕЄСТР ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ:

нова фішка від Кабміну

 

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.09.2009 р. № 1178-р

«Питання Загального реєстру податкових накладних»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Розпорядженням

, що коментується, Кабмін знову намагається «упорядкувати» адміністрування податку на додану вартість. І хоча в п. 1 розпорядження, що коментується, є посилання на п.п. 7.2.8 Закону про ПДВ*,нововведення, м’яко кажучи, не відповідають його нормам.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

1

. З 1 листопада 2009 року для платників ПДВ — продавців товарів (робіт, послуг) запроваджується обов’язкова реєстрація податкових накладних, виписаних на суму ПДВ понад 1 млн грн., зазначену в одній накладній, у Загальному реєстрі податкових накладних (далі — Реєстр). З 01.01.2010 р. такій реєстрації підлягають податкові накладні на суму ПДВ понад 500 тис. грн., а з 01.04.2010 р. — на суму понад 100 тис. грн. Порядок ведення Реєстру має розробити ДПАУ.

Нагадаємо, що

п.п. 7.2.8 Закону про ПДВ передбачає реєстрацію податкових накладних платником ПДВ тільки в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних і все. Про жодну додаткову реєстрацію в загальному Реєстрі, на якому наполягає Кабмін, не йдеться.

2

. Примітно, що факт реєстрації податкової накладної в Реєстрі ще не гарантує право покупця на включення суми ПДВ до податкового кредиту. Адже п. 5 розпорядження, що коментується, передбачено, що покупець втрачає право на податковий кредит, якщо суму податкових зобов’язань за податковою накладною не відображено продавцем у податковій декларації (!) або продавець не здійснив у повному обсязі розрахунки з бюджетом за такою декларацією!

Отже, якщо продавець товарів не сплатив суму зобов’язань за податковою декларацією (хоча б на 1 гривню),

усі його покупці, зазначені в додатку 5 до такої декларації, автоматично позбавляються права на податкових кредит за податковими накладними, виданими таким продавцем. Таке обмеження права покупця на податковий кредит не відповідає нормам Закону про ПДВ.

3

. Кабмін у черговий раз (усупереч вимогам ст. 111 Закону № 509**) надає податковим органам право проводити позапланові виїзні перевірки у продавця та покупця в разі надходження інформації про розбіжності між даними податкової накладної та Реєстру.

** Закон України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII.

Безумовно, деякі положення

розпорядження, що коментується, платники ПДВ можуть обійти, наприклад, подрібнивши суму постачання на декілька податкових накладних, щоб не реєструвати їх у Реєстрі. Сподіватимемося, що решта, незаконних положень проіснують недовго.

Розпорядження, що коментується, набуло чинності з дня його прийняття — 23.09.2009 р.

 

 

Кабінет Міністрів України

 

Питання Загального реєстру податкових накладних

 

Розпорядження від 23 вересня 2009 року № 1178-р

 

1.

З метою упорядкування адміністрування податку на додану вартість, вдосконалення податкового обліку та відповідно до підпункту 7.2.8 пункту 7.2 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» запровадити реєстрацію податкових накладних платників податку — продавців товарів (робіт, послуг) (далі — продавці) в Загальному реєстрі податкових накладних (далі — Реєстр) із сумою податку на додану вартість, зазначеною в одній накладній:

понад 1 млн гривень — з 1 листопада 2009 р.;

понад 500 тис. гривень — з 1 січня 2010 р.;

понад 100 тис. гривень — з 1 квітня 2010 року.

2.

Податкова накладна надається покупцю товарів (робіт, послуг) (далі — покупець) після внесення відомостей про неї до Реєстру.

3.

Порядок ведення Реєстру встановлюється ДПА.

Покупець має право звіряти відповідність даних

податкової накладної даним Реєстру.

4.

У разі порушення продавцем установленого порядку реєстрації податкових накладних ДПА має право проводити перевірку достовірності зазначених платником податку сум податкових зобов’язань з метою встановлення права покупця на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту.

Надходження до органу державної податкової служби інформації про виявлення розбіжностей у даних

податкової накладної та Реєстру є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки продавця та покупця.

5.

Невідповідність даних, зазначених в податковій накладній, даним Реєстру не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку на додану вартість, зазначеної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період. Покупець втрачає право на податковий кредит відповідно до податкової накладної, якщо сума податку на додану вартість згідно з накладною не відображена продавцем у податковій декларації або продавець не провів у повному обсязі розрахунки з бюджетом за такою декларацією.

 

Прем’єр-міністр України Ю. ТИМОШЕНКО