12.10.2009

Безпека та якість харчових продуктів: контроль посилюється

Постанова від 15.09.2009 р. № 21

Безпека та якість харчових продуктів: контроль посилюється

 

У зв’язку з ускладненням санітарно-епідемічної ситуації та з метою забезпечення захисту життя і здоров’я населення, вжиття відповідних запобіжних заходів щодо збереження стабільної епідемічної ситуації Головний державний санітарний лікар:

1)

рекомендував головам та керівникам органів виконавчої влади, зокрема:

— привести продовольчі ринки та об’єкти дрібнороздрібної торгівлі незалежно від форм власності у відповідність до вимог чинного законодавства. Вжити дійових заходів щодо припинення торгівлі харчовими продуктами в несанкціонованих місцях та ліквідації стихійної торгівлі;

— систематично проводити комплексні перевірки дотримання суб’єктами господарювання умов виробництва, транспортування та реалізації харчових продуктів;

2)

доручив керівникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, які здійснюють діяльність із виробництва та обігу харчових продуктів, зокрема:

— подавати декларацію виробника відповідно до чинного законодавства;

— вести облік придбання (з посиланням на відповідну декларацію виробника) харчових продуктів та сировини, що застосовуються для виробництва чи обігу харчових продуктів, протягом трьох років, з метою забезпечення відстеження таких харчових продуктів;

— запроваджувати на потужностях (об’єктах) з виробництва та обігу харчових продуктів системи забезпечення безпеки харчових продуктів;

— виконувати вимоги чинного законодавства щодо проведення обов’язкового виробничого контролю готової продукції та сировини;

— забезпечити в поточному році проведення позачергового гігієнічного навчання серед працівників з дотримання вимог санітарного законодавства при виробництві та обігу харчових продуктів зі складанням відповідного заліку.

(

Постанова Головдержсанлікаря України від 15.09.2009 р. № 21, діє з 15.09.2009 р.)